Tači stigao u Hag, brani ga Džefri Najs

Kosovski predsednik Hašim Tači stigao je u Hag gde će razgovarati sa službenicima tog suda, ali nije naveo u kom svojstvu.

Prištinski mediji navode da je Tači danas oko 15 časova odleteo sa aerodroma u Tirani da bi sutra bio saslušan u Hagu, gde će ga braniti britanski advokat Džefri Najs.

Tači i Kadri Veselji i još osam drugih osumnjičeni su za krivično za ubistvo oko 100 ljudi. Zločini predstavljeni u nacrtu optužnice uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika

Tači je u svojoj objavi da putuje u Hag, napisao da odlazi na razgovor, ne navodeći da li će biti tretiran kao osumnjičeni ili u nekom drugom svojstvu.

“Mi pretpostavljamo da će biti saslušan u vezi sa optužnicom koja je podignuta ‪24. aprila‬ a koja je objavljena 24. juna. Specijalno tužilaštvo u Hagu ima pravo na to saslušanje ali postoji mogućnost da ga saslušaju tužioci ako sudija za pripremni postupak nije potvrdio optužnicu”, rekao je RTS-u prištinski advokat Tom Gaši.

Naveo je da nakon izjave Specijalnog suda ne zna šta se dešava sa tim postupkom.

“Mislim da bi kosovski predsednik prethodno trebalo da da ostavku”, rekao je prištinski advokat.

Objašnjava da ukoliko optužnica bude potvrđena i počne proces suđenja, pritvor nije obavezan za optužene i osumnjičene, sem u slučaju da to sudija zahteva.

“U toj situaciji jedino sudija odlučuje, a ne tužilaštvo. Ja mislim da za Tačija i Veseljija nema razloga da traže pritvor, osim ako imaju dokaza da su navodno pokušali da utiču na svedoke ili nešto drugo što je rizično za njih”, podvukao je Gaši.

Sudija za prethodni postupak ima rok od šest meseci da potvrdi, odbaci ili da zatraži dopunu optužnice.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još