• Početna>
  • Vesti>

Đukanović: Najbitnije je da dijalog oživljava posle blokade

Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je za RTS da je najbitnije da je došlo do oživljavanja procesa koji je gotovo dve godine zamrznut i da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen putem video-linka.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dragan Đukanović je rekao da je najbitnije da je u petak došlo do oživljavanja procesa i da će dijalog biti nastavljen putem video-linka i to je značajna poruka, a u četvrtak oči u oči u Briselu.

“Govoriće se o do sada potpisanim sporazumima i onima koji nisu u potpunosti impementirani a onda će se otvarati nove teme koje bi trebalo da vode unapređenju dijaloga”, smatra Đukanović.

Sutra Tači odlazi u Hag, a dodatni problem je što Priština želi ukidanje viznog režima – to je manevarski prostor koji traže za sebe, a od SAD da izvrše dodatni pritisak na EU, a i Grenel je na tome insistirao, napominje Đukanović.

Predsednik Aleksandar Vučić je posle sastanaka u četvrtak i petak i rekao da su dobre vesti što je učinjen pomak da se uopšte razgovara o Kosovu, ali d anema približavanja stavova.

“Najbitnije je da dijalog oživljava posle blokade, pretenciozno bi bilo očekivati da će u narednih nekolko dana ili meseci toliko intenzivira da možemo očekivati da dođe do okončanja”, ukazuje Đukanović.

Đukanović postavlja pitanje da li će doći do sinergije EU i sa druge strane izaslanika Grenela koji je privrmeno odložio sastanak.

Osvrćući se na Bajdenovu izjavu da je važna trnsatalntska saradnja, Đukanović kaže da su Demokratska partija i Obama težili što boljim odnosima sa EU.

Tokom proteklih godina, to strateško partnerstvo SAD i EU se na neki način pogoršalo, kaže on.

“To je bila poruka Bajedena, a Grenel kaže da je to politizacija uoči izbora ali da je učinjeno dosta vezano za aranžmane”, napominje Đukanović.

“Ono što SAD fokusiraju je da kada dođe do sastanka u Vašingtonu da se podstaknu ekonomske teme”, kaže Đukanović.

“Veoma je značajno kako će se EU postaviti i koje će teme nominovati da se o eima govori. Postoji mogućnost da dođe do rešenja koje ne bi uključivalo puno apsolutno priznanje između dve strane, govori se o modelima poput dve Nemačke iloi nešto slično”, zaključio je Đukanović.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još