• Početna>
  • Vesti>

Dogovoren dnevni red dijaloga Srbije i Kosova 16. jula u Briselu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izrazio je na kraju video konferencije 12. jula zadovoljstvo što je “nakon 20 meseci ponovo uspostavljen dijalog” između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa.

On je pozdravio konstruktivan angažman strana, u toku sastanka u nedelju kojim je nakon skoro dve godine formlano obnovljen Briselski dijalog.

“Rezultat današnjeg sastanka jeste dogovor glavnih elemenata u procesu, i dogovorili smo dnevni red sledećeg sastanka koji će se održati u Briselu uz fizičko prisustvo strana”, izjavio je Lajčak na kraju video-konferencije.

Susretu u okviru briselskog dijaloga u formatu video konferencije učestvovaoli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah Hoti), a njihovi domaćini su šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Joseph Borell), kao i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak.

Susret je organizovan u skladu sa ranijom praksom, tako što su predstavnici EU obavili bilatralne razgovore sa dvema stranama, da bi potom prešli na takozvanu trilateralu.

Borelj i Lajčak su prvo odvojeno razgovarali sa kosovskim premijerom, a potom sa predsednikom Srbije.

Nakon toga održana je trilaterala između Lajčaka, Vučića i Hotija.

Kako je ranije potvrđeno u Briselu, a dve stane će se fizički sastati 16. jula.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još