• Početna>
  • Vesti>

Novi pik sledeće nedelje, u N. Pazaru dvoje umrlo, u Sjenici nešto bolja situacija


Na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, Vlada Republike Srbije na usvojila je Odluku o određivanju posebnih mera zaštite stanovništva od ove zarazne bolesti na teritoriji Grada Beograda. Petak je po mnogim parametrima bio najtragičniji dan od početka borbe sa kovidom 19. Broj aktivnih slučajeva 3.639.

Ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je u toku poslednjeg dana i noći u Beogradu bilo 3.185 pregleda, a samo na Infektivnoj klinici 318.

“To nisu uopšte podaci kojima možemo da budemo zadovoljni”, poručuje ministar i dodaje da oni odražavaju kako se mi ponašamo i kako se lično borimo protiv koronavirusa. 

U ponedeljak Institut za reumatologiju postaje kovid bolnica, rekao je Lončar.

Dvoje preminulih u Novom Pazaru, smiruje se situacija u Sjenici

Koordinator bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek kaže za RTS da je, nakon dramatične noći između četvrtka i petka kada je preminulo 10 pacijenata, situacija u bolnici u tom gradu nešto bolja.

Hospitalizovano je 309 pacijenata, tokom noći bilo je 40 prijema. Na respiratorima je pet pacijenata na mehaničkog ventilaciji i tri na neinvazivnoj.

Kaže da je u poslednja 24 sata došlo do dva egzitusa (smrtna slučaja), a jedan pacijent je transportovan za Niš.

“Ove cifre ohrabruju, mi nastavljamo borbu istom žestinom, moramo da budemo u 100 odsto borbenoj gotovosti”, rekao je Đerkel.

Prema njegovim rečima, kovid odeljenje u Sjenici je zatvoreno, a nastavljaju da rade sve četiri kovid ambulante. Svi pacijenti iz Sjenice su u bolnici u Novom Pazaru.

“Prema rečima direktora tamo se primećuje blagi pad broja pregledanih pacijenata. Juče u sve četiri kovid ambulante pregledano 175 pacijenata. Daleko smo od dobrog stanja ali svaki milimetar napred znači”, rekao je Đerkel.

Dodaje da je u Tutinu za sada pod kontrolom: “Nije tako crno kao što smo mislili, nemamo pritisak pacijenata odande.”

“Ne daj bože i da se desi nešto, imamo alternativu i kapacitete i da primimo još pacijenata iz Tutina i Sjenice”, rekao je Đerkel za RTS.

Prema poslednjim podacima, broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Srbiji je 3.639, a bitku sa kovidom 19 izgubilo je 370 osoba. Petak je bio najtragičniji dan od početka epidemije.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je petak po velikom broju parametara najgori dan od početka naše borbe sa koronavirusom.

Istakla je da Vlada ne želi da uvodi policijski čas, ali ako ne bude rezultata, neće se prezati od uvođenja najrestriktivnijih mera.

Na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, Vlada Republike Srbije usvojila je Odluku o određivanju posebnih mera zaštite stanovništva od ove zarazne bolesti na teritoriji Grada Beograda.

Očekivalo se da toplota i Sunce makar ublaže virus i pomognu da preventivne mere daju rezultate ali to se nije dogodilo, rekli su sagovornici specijalne emisije Oko na RTS-u i članovi Kriznog štaba. Poručuju da je potrebno nositi masku, držati distancu i izbegavati okupljanja.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže za RTS da u ovom periodu postoji više izvora infekcija, zbog čega ima i više zaraženih. Imaćemo novi pik sredinom sledeće nedelje, pa sve do kraja te nedelje, upozorava Tiodorović. Dodaje da o borbi za bolji život treba razmišljati i razgovarati kada budemo imali stabilnu zdravstvenu situaciju.

Beograd već dugo ima najviše novozaraženih, bolnice u glavnom gradu su prepune.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još