Vučić: Sa Makronom o tri ključne teme, dobro se razumemo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme – sutrašnjem samitu o KiM, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.

“Razgovarali smo o tri ključne teme – sutrašnji samit i odnosi Srba i Albanaca i rešenju kosovskog pitanja, zatim o bilateralnim odnosima i kako pojačati saradnju u domenu obrazovanja, kulutre, ekonomije i ulaganja”, rekao je Vučić.

Od ključnog značaja je i da sam učio od Makrona kako on vidi Evropu i svet u budućnosti, sa ključnim osvrtom na evropski put Srbije, dodao je Vučić.

“Mi se dobro razumemo, Makron uvek govori jasnim i jednostavnim jezikom. Ne razumem uvek formalan birokratski rečnik, ali Makrona uvek dobro razumem…”, rekao je Vučić.

Kada je reč o sutrašnjem samitu o KiM, u organizaciji Nemačke i Francuske, Vučić je rekao da nije siguran da će moći da se usvoji zajednička izjava.

“Govorio sam strateški i šta mislim da se zbivalo i šta može da se dogodi u budućnosti”, rekao je Vučić.

“Albanci možda ne dolaze u Brisel,Srbija spremna za dijalog”

Upitan kako gleda na nastavak dijaloga pošto postoje naznake da Priština neće biti zastupljena u nedelju na najvišem nivou, odnosno na nivou premijera Avdulaha Hotija, Vučić je kazao da je čuo određene glasine večeras da Albanci neće doći u Brisel, iako se čekalo mesecima na nastavak dijaloga.

“Sada sam video da sam dobio poruku od izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i razgovaraću sa njim večeras da vidim šta će biti. Da budem iskren, trudimo se da pokažemo da smo partneri EU, međunarodne zajednice, svakome za dijalog, da ne želimo da bežimo od teških tema. Iznenadi me kada neko prihvati termin a onda kaže da ne može da dođe zbog unutrašnjih prilika. Zamislite mene da kažem ‘imam demonstarcije i ne mogu da dođem'”, kazao je predsednik.

Vučić je rekao da tako svaki put čine kada im nešto nije po volji.

“Sačekaću da vidim i sutra ćemo biti pametniji. Srbija je spremna, i spremni smo da odavde idemo u Brisel”, naglasio je predsednik.

Vučić je podsetio da je zakazana večera sa predsednikom Saveta EU Šarl Mišelom, na kojoj je trebalo da bude i šef evropske diplomatije Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i možda i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, a u nedelju je trebalo da počne zvanično dijalog.

Upitan šta ako opet dođe do opstrukcije dijaloga, rekao je da ga brine to pitanje ne samo u smislu velikih igara velikih sila.

“Bekend jedni, forhend drugi – SAD i EU. Ne zaboravite da za nas to nije dobra stvar, jer moramo da sačuvamo mir i stabilnost za Srbe na KiM”, kazao je predsednik.

Podvukao je da “ako ludilo krene na Kosovu oko optužnice protiv Hašima Tačija, međusobni sukobi kosovskih Albanaca…. uvek je muka za Srbe”.

“Nema za koga trećeg i zato sam želeo da kroz razgovore spustimo tenzije i sačuvamo naš narod”, naglasio je Vučić.

“Ovako uvek možemo da dođemo do situacije koja je prilično problematična za nas”.

Rekao je da Srbija pokazuje svoju konstruktivnost, ozbiljnost i to, ističe, doprinosi poštovanju koje imamo u Francuskoj.

Izrazio je zahvalnost predsedniku Francuske na izvanrednom gostpormistvo koje u zapadnim zemljama, kaže, nije doživeo.

“Presecanje preko noći nije dobro” 

Predsednik smatra da “presecanje preko noći” ne može doneti dobre rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, već da dve strane mogu da naprave bezbroj malih koraka kako bi popravile odnose.

Vučić je novinarima u Parizu rekao da veruje da će sutrašnji video samit, koji će voditi francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, biti otvoren razgovor, ali da ne očekuje previše rezultata, niti saglasnost.

Upitan da li mu je posle današnjeg razgovora sa Makronom jasnije šta bi moglo da se očekuje od sutrašnjeg video samita, Vučić je rekao da veruje da će svako govoriti o tome kako vidi dijalog, budućnost razgovora.

“Ne mislim da će da bude previše rezultata, biće pronađeni nekakvi principi, ali koje ne možemo svi da dogovorimo, tako da verujem da će izaći sa predsedničkim saopštenjem Francuzi i Nemci, mi ćemo posebno, kao i Albanci”, rekao je Vučić.

Dodao je da veruje da će se govoriti i o mogućnostima za postizanje kompromisa i šta je to što smatraju da je važno u narednom periodu.

“Da obezbedimo slobodan protok ljudi i usluga, očuvanje mira, da obezbedimo bezbroj malih sporazuma koji će da promene odnose između Srba i Albanaca, da vidimo šta ćemo da radimo sa tim o čemu se ne slažemo”, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, Albanci će reći da su došli da razgovaraju o međusobnom priznanju, a da to Srbiju ne zanima, ali postoji bezbroj malih koraka kojima mogu da se popravljaju odnosi i uradi nešto za srpski i albanski narod.

“To je taktika za koju mislim da je dobra, a presecanje preko noći je nešto što ne može da nas dovede do dobrog rešenja”, rekao je Vučić.

Kaže da Makron, kao izuzetan geopolitički stručnjak, to razume.

“Smešno bi bilo da kažem da je Makron na našoj strani, nije, ali, da li razume poziciju Srbije? Mislim da je razume i dobro shvata. I mislim da sam na plastičan način to i objašanjavao, tako što sam rekao ‘Zašto bismo mi nešto uradili, da vidimo šta Srbija dobija’. I on kaže ‘u pravu si, hajde da vidimo šta Srbija dobija'”, preneo je Vučić.

“Obavestio sam Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju”

Predsednik je večeras novinarima preneo da je obavestio predsednika Francuske Emanuela Markona da Srbija prihvata novu metodologiju u pregovorima sa EU.

“Važna vest, obavestio sam predsednika Markona i to ću sutra zvanično da potvrdim na Samitu da Srbija kao zemlja prihvata novu metodologiju, koju je inicirao predsednik Makron. I mislim da je to izazvalo dodatno poštovanje i zadovoljstvo kod francuske strane”, rekao je Vučić posle susreta sa Markonom u Parizu.

To će, ističe Vučić, za građane Srbije značiti da kada otvorimo ekonomska i socijalna poglavlja, na primer, onda odmah počinjemo da imamo i pristupe fondovima i svemu drugome iz poglavlaja koja smo otvorili.

“Pa onda, kada otvorimo tih sedam, onda idemo na novih pet i novih sedam iz neke treće oblasti… To je za Srbiju bolje i povoljnije i neuporedivo konkretnije i to je jedino važno za građane Srbije. Mislim da su francuski domaćini time bili zadovoljni”, naveo je Vučić.

Vučić: Nije bilo nasilja, nije bilo ni policije

Vučić je rekao da na protestu u Beogradu sinoc nije bilo policije, jer nije bilo nasilja, niti pokušaja upada u institucije države i istakao da je tako bilo i u proteklih osam godina, a biće, kaže, i ubuduće.

“Niste ulazili u Skupštinu, niste gađali molotovljevim koktelima bakljama, ogradama i svim drugim i niste policajca ni videli”, rekao je Vučić.

Protesti su demokratski instrument, ali nasiljem se, ističe, ne preuzima vlast.

Rekao je da demonstrante niko neće da dira, da mogu da demonstriraju i “sto dana i sto godina”, mada smatra da je to neodgovorno zbog zaraze koja će se time širiti.

Vučić je rekao i da mu protesti nikada nisu smetali, da mu ne smetaju ni sada, samo ako niko ne ulazi u institucije i ne tuče policiju.

Podseća da je 2017. godine protesta bilo 200 dana, a prošle godine 300 dana, svaki dan, i da se nikada nije pobunio zbog njih.

“Tako može i sada, do predsedničkih izbora 2022, do izbora 2024, 2030, nemam problem sa tim. U Srbiji je pravo na okupljanje svakome zagarantovano, samo nikome neće biti dozvoljeno nasiljem da preuzima vlast. Vlast se preuzima samo na izborima voljom građana i ne postoji drugi način kako neko može da se dođe na vlast”, istakao je Vučić.

Rekao je da neće da komentariše “brutalne laži i trikove”, poput onih da je neko umro zbog respiratora, neće da govori o nekim od učesnika demonstracija koji su poznati po nasilju nad svojim profesorima, ni o onima koji su u kriminalu, a držali su političke pridike…

“Neću ni o svima onima koji zarad svojih političkih interesa ne znaju šta će sa sobom naredne četiri godine. To me ne zanima, vazno da je mirno, ja im čestitam na tome”, poručio je Vučić.

Ne vidi problem s tim da se, kaže, demonstracije nastave posle korone: “A, ako neko hoće da uništava zdravlje svojih ljudi, mogu to da rade i za vreme korone.”

“Nastavite svoj posao, veoma sam srećan i zadovoljan večeras zbog toga”, rekao je Vučić i zahvalio demonstrantima na mirnom protestu, a policiji što je sačuvala red.

Izvor: RTS

Comments