• Početna>
  • Vesti>

U srpskim sredinama na KiM 139 novoinficiranih, od početka pandemije ukupno 258

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji su od početka pandemije registrovana ukupno 258 slučajeva zaraze korona virusom, od toga 139 u poslednje tri nedelje, saopštio je na konferenciji za medije epidemiolog Aleksandar Antonijević. Od toga, 118 slučajeva je registrovano na severu, a 21 slučaj u opštinama južno od Ibra.

Po jučerašnjim rezultatima, u Kosovskoj Mitrovici su registrovana 13 slučaja zaraze koronavirusom, u Zvečanu 3, u Zubinom Potoku 4 i u Leposaviću 12.

“Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici je od 12.03.2020. godine ukupno testirao 2.252 lica od kojih je 258 obolelih. Moram da napomenem da smo 20.06.2020. godine, otpuštanjem jednog lica iz KBC Kragujevac imali situaciju da danima nismo imali novoobolelih i da je svih 108 lica ozdravilo” rekao je Antonijević.

U Kosovskoj Mitrovici je od početka pandemije registrovano ukupno 97 obolelih pacijenata, od kojih je 41 izlečen, a 3 lica su preminula. U protekle 3 nedelje, registrovano je 53 novoobolelih, od kojih je 42 lica u izolaciji a 11 je hospitalizovano.

U Zvečanu je od početka pandemije registrovano ukupno 45 obolelih, izlečena su 24 pacijenta a jedno lice je preminulo. U protekle tri nedelje, u Zvečanu je registrovano 20 slučajeva zaraze korona virusom od kojih je 11 u izolaciji a 9 hospitalizovano.

U Leposaviću je od početka pandemije registrovano 59 obolelih, od toga je 20 izlečeno, a 5 lica je preminulo. U protekle 3 nedelje, registrovano je 34 novoobolelih, od kojih je 16 u kućnoj izolaciji a 18 hospitalizovano.

U Zubinom Potoku je registrovano ukupno 36 obolelih, od toga je 23 lica izlečeno a dvoje preminulo. U protekle tri nedelje, registrovano je 11 slučajeva zaraze korona virusom, 9 lica je u kućnoj izolaciji a 2 lica su hospitalizovana.

U Gračanici je ukupno obolelo šest osoba,  Prilužju pet, Gnjilanu tri, Lipljanu (Donja Gušterica) dve,  Štrpcu dve , Peći, Prizrenu i Kosovskoj Kamenici po jedna osoba. To je ukupno 21,  od čega 17 u poslednja dva dana.

Svi oboleli su uglavnom sa lakšom kliničkom slikom, dok su nešto teži slučajevi iz Leposavića, gde se često javlja blaga upala pluća.

U Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica su smeštena 42 lica, dva lica su smeštena u KC Niš i jedno lice u KC Kragujevac. Ostala 94 lica su u kućnoj izolaciji.

Prema re;ima dr Antonijevića, kapaciteti KBC Kosovska Mitrovica su zasad dovoljni da zbrinu obolele. Na Infektivnom odeljenju su najteži slučajevi, dok su u KOVID bolnici, koja raspolaže sa 140 postelja, lakši pacijenti.

Među zdravstvenim radnicima, zasad je troje zaraženo koronavirusom.

Ovih dana, prema Antonijevićevim rečima, treba očekivati porats broja zaraženih.

” Još uvek nismo uspeli da testiraju sve one koji su se javljali lokalnim domovima zdravlja, nakon toga ćemo imati jasnu sliku o potrebama i kapacitetima koji će nam biti potrebni za dalji rad”.

Situacija je kaže Antonijević loša.

“Situacija nije sjajna. Zabrinuti smo. Došlo je do velikog opuštanja Ne koristi se lična oprema, ne poštuju se preporuke lekara” kaže Antonijević.

Najveća opasnost su nesavesni zaraženi pacijenti i porodični kontakti koji se šetaju po gradu.

“Ukoliko se građani ne osveste i ne shvate ozbiljnost situacije, bojim se da ništa nećemo moći da preduzmemo što se tiče kontrole i smanjenja broja novoobolelih” kaže Antonijević.

Apel je da ukoliko imate simptome ili je bilo ko od vaših ukućana zaražen, u obavezi ste da budete u izolaciji u trajanju od 14 dana. Ukoliko se to ne primenjuje, sve je besmisleno, kaže Antonijević.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još