Šta fleksibilniji odnos Pariza prema Srbiji znači za dijalog Beograda i Prištine

Francuska je imala mnogo više razumevanja za stavove Srbije po pitanju Kosova i Metohije od nekih drugih zapadnih država, ali oni su ipak priznali nezavisnost Kosova i deluju u zadatim okvirima, rekao je za RTS saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević. Dodao je da se može očekivati neki fleksibilniji odnos Pariza ali da bi promena stava bila veliko iznenađenje.

Slobodan Zečević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je veće razumevanje Pariza nešto što u ovom trenutku Srbiji mnogo znači.

Rekao je da je glavno pitanje da li EU ima ideju šta bi mogao da sadrži pravno obavezjući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Mi to još uvek ne znamo. Nama bi više odgovaralo da se prvo realizuje Briselski sporazum i da se nastave pregovori o ekonomskoj normalizaciji”, naveo je Zečević.

Kako je istakao, u narendom periodu će se videti da li postoji nacrt političkog sporazuma

Zečević je rekao da je iznenađen time što je EU preuzela primat u pregovorima, jer je dosad uvek bilo da Brisel kaska za Vašingtonom.

Kaže da je u ovom trenutku američka administracija nekako u pozadini i da nema najave da bi se razgovori u Americi mogli nastaviti.

Zečević napominje da je iznenađenje to što je EU bila čvrsta da ne dozvoli Amerikancima da preuzmu pregovore i da se sporazum postigne u Vašingtonu.

Predsednik Aleksandar Vučić danas putuje u dvodnevnu posetu Francuskoj. Prvog dana posete sastaće se sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Glavne teme razgovora biće Kosovo i Metohija, evrointegracije Srbije i saradnja dve zemlje.

Sutra će učestvovati na video-konferenciji čiji su domaćini predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel.

Izvor: RTS

Comments