• Početna>
  • Vesti>

Kosovska vlada odobrila ograničenje kretanja u četiri severne opštine

Kosovska vlada odobrila je odluku o preduzimanju novih mera, u cilju kontrole i sprečavanja širenja korona virusa u četiri opštine na severu Kosova, a koje podrazumevaju ograničenje kretanja od 21:00 do 05:00.

„Vlada je odobrila zahtev Ministarstva zdravlja da se od 8. jula 2020. godine, od 21:00 do 05:00, zaustavi svako kretanje fizičkih lica izvan njihovih domova / stanova u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan “, navodi se u objavi vlade.

Odluka koju je odobrio vladin kabinet zabranjuje na 14 dana ulazak i izlazak zaraženim osobama, osobama iz kontakta i licima sa sumnjom na infekciju korona virusom iz ovih opština (samoizolacija).

Ovu odluku predložio je ministar zdravlja na zahtev gradonačelnika Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, koji upravljaju lokalnim kriznim štabovima.

Prethodno je kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio da na severu nije uvedena mera karantina, te da niko ne može nametnuti tu meru bez odluke kosovske vlade.

Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su 7. jula odluku o ograničenom kretanju i stavljanju u karantin ovih opština zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja novoinficiranih korona virusom.

Mere je o zabrani kretanja u narednih sedam dana od 21 sat do 5 ujutro, saopštio je na konferenciji za medije zamenik kosovskog premijera i ministar administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još