• Početna>
  • Vesti>

Policija će postupati prema odluci Kriznih štabova severa Kosova nakon odobrenja vlade

Foto: Kosovska policija

Nakon povećanja broja zaraženih virusom korona na severu Kosova, Krizni štabovi četiri severne opštine sinoć su saopštili da se uvodi mera karantina za Severnu Mitrovicu, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i potpuna zabrana kretanja od 21 do 5 sati, ali se na terenu to još uvek ne sprovodi, a iz Kosovske policije poručuju da čekaju odluku kosovske vlade.

Portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović, izjavio je za Kontakt Plus radio da policija trenutno redovno sprovodi svoje aktivnosti na severu Kosova, ali da se u toku dana očekuje odobrenje Ministarstva zdravlja, odnosno, kosovske vlade, o merama koje su juče propisali Krizni štabovi opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. 

„Nemamo nikakve pojačane aktivnosti, nikakve pojačane punktove, razdvajanje. Dakle, mi očekujemo da vlada u Prištini potvrdi svojim rešenjem odluku Kriznih štabova i mi ćemo postupati po tome“, rekao je Radović.

Mera karantina, koja je sinoć najavljena od strane Kriznih štabova četiri opštine na severu Kosova, danas se, kako se može videti na terenu, ne sprovodi. 

Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su sinoć odluku o ograničenom kretanju i stavljanju u karantin ovih opština zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja novoinficiranih korona virusom.

Ministar administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi i predsednik Srpske liste, Goran Rakić saopštio je sinoć oko 19h na konferenciji za medije, da će zabrana kretanja, koja je stupila na snagu sinoć, trajati narednih sedam dana od 21 sat do 5 ujutro.

“Od danas, u narednih nedelju dana od 21 uveče do 5 časova ujutru zabranjuje se kretanje svih osoba, osim onih lica koja su odgovorna za borbu protiv pandemije i održavanja javnog reda i mira”, navodi se u sinoćnjoj odluci Kriznih štabova opština sa severa Kosova, a na osnovu preporuka struke.

Takođe, u navedenom periodu zabranjuje se ulazak i izlazak sa teritorija četiri opštine na severu, osim za lica sa posebnim dozvolama, stoji u objavi.

Ujedno je najavljeno da će javne ustanove na severu Kosova broj radnika svesti na minimum.

Građani su pozvani na odgovorno ponašanje, nošenje zaštitnih maski, poštovanje fizičke distance i održavanje lične higijene.

Podsetimo, opštine Severna Mitrovica i Zvečan, takođe odlukama Kriznih štabova, bile su u karantinu od 3. aprila do 3. maja zbog pandemije virusa korona. 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još