Grenel pozdravio obnovu razgovora Kosova i Srbije

Ričard Grenel izvestilac američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, pozdravio je sastanak predstavnika dve strane najavljen za petak 10. jul.

„Drago nam je što Evropljani sazivaju sastanak 10. jula radi daljih razgovora sa Kosovom i Srbijom. Nudimo našu potpunu podršku i zahvalni smo na njihovom vođstvu”, napisao je Grenel na Tviteru.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel biće u petak domaćini video samita Srbija-Kosovo.

Lajčak u Berlinu o dijalogu Beograda i Prištine

Kako je saopštio Macronov kabinet cilj ove konferencije je ublažavanje napetosti između dve strane, a u sastanku će učestvovati i šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Dva dana kasnije, u nedelju, 12. jula, zakazan je prvi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha (Avduallh) Hotija u Briselu.Hoti i Vučić u nedelju u Briselu

Inače, susret predsednika Kosova Hašima Tačija koji je na inicijativu Grenela trebalo da bude održan 27. juna u Vašingtonu, otkazan je nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu obelodanilo optužnicu za ratne zločine protiv Tačija.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još