• Početna>
  • Vesti>

Vučić o dijalogu sa Prištinom: Niko ništa ne nudi, pritiskaju nas da izgubimo

Čeka nas teško leto i jesen i po pitanju Kosova i Metohije, jer niko neće da nas mazi, niko ništa neće da nudi ili poklanja, već da nas pritiskaju da izgubimo, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić ističe da nam je potrebno jedinstvo i ujedinjenost.

“Potrebno nam je da budemo dovoljno snažni, racionalni i da dobro razumemo svoju poziciju u svetu, ali i da budemo dovoljno čvrsti i da ne tražimo kako nešto da kažemo protiv ljudi koji se bore i rade”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Dodao je da ga tokom nekoliko narednih dana očekuju važni sastanci u Parizu i Briselu. Prvi, kako je rekao imaće u četvrtak u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Navodi da će od predsednika Francuske tražiti mnogo toga, a pre svega iskrenost i otvorenost.

“Možda ću prvi put mnogo toga da tražim, ponajviše iskrenost i otvorenost. Reći ću vam šta sam od toga dobio”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije. 

Kako kaže, od Makrona će zatražiti da EU zauzme značajniju političku ulogu, kao i da će razgovarati o bilateralnim odnosima.

Upitan za šta će tražiti podršku predsednika Markona u granicama realnog, Vučić je rekao da sa predsednikom Francuske ima odličan odnos, navodeći da Makron fantastično poznaje svetsku političku scenu, da je pasionirani i izuzetan poznavalac situacije u svetu.

Najavio je da će potom u petak, učestvovati na virtuelnom samitu u Parizu, na kojem će učešće uzeti i nemačka kancelarka Angela Merkel.

“Neće biti lako”, ocenio je Vučić.

Dodao je da da potom ide u Brisel, gde će sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, kao i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem imati pripremnu večeru, a u nedelju nastavak dijaloga.

Izvor:  RTS, TANJUG, B92

Foto:Tanjug

Comments

Pročitaj još