• Početna>
  • Vesti>

Čović: Međunarodna zajednica kao Hor bečkih dečaka, Brisel i Priština da dokažu kredibilitet

Nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović rekao je za RTS da je bilo očekivano da se napravi nekakav tajming kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine, sa početkom razgovora u Parizu i nastavkom u Briselu. Ipak, ističe da je normalizacija odnosa dugotrajan proces i da ima mnogo otvorenih pitanja koja bi trebalo rešiti.

Nebojša Čović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je inicijativa za nastavak dijalga dobrodošla, ali da ima mnogo otvorenih pitanja.

Kako je rekao, prvo pitanje su rokovi, jer nije moguće da neko samo pljesne dlanom o dlan i da to bude normalizacija odnosa.

Drugo pitanje je kredibilitet EU i Prištine, jer nijedan sporazum koji je do sada postignut nie doveden do kraja, a tu su i ostali elementi pritisaka.

“Mi smo strateški opredeljeni za EU i moramo da zadržimo konstruktivan pristup, ali to ne znači da treba da budemo naivni u svemu tome”, rekao je Čović.

Rekao je da će sastanci u Parizu biti održani čisto zbog pozicije Nemačke i Francuske, jer Makron želi da Francuska u EU, ako ništa drugi, bude bar ravnopravna sa Nemačkom.

Kada je reč o video-samitu, Čović je rekao da je taj pristup dosta neobičan, ali da je ovo samo početak obnavljanja dijaloga.

Normalizacija odnosa dugotrajan proces

Ponavlja da bi EU i Priština trebalo da dokažu kredibilitet sprovođenjem Briselskog sporazuma, pa da se nakon toga krene sa pričom

Nebojša Čović je rekao da je normalzacija odnosa dugotrajan proces i da je za to potrebno vreme, a nikakvi potpisi pod pritiskom neće normalizovati situaciju na Kosovu i Metohiji.

Kako je naveo, posle 18 meseci zastoja dijaloga, kada je kupovano vreme i kada su bacane dimne bombe poput taksi, prvi sastanak bi trebalo da bude uvodni, jer ima mnogo tehničkih pitanja i problema.

Čović je rekao da se u međunardonoj zajednici čuje “horsko pevanje” i da svi kao “Bečki dečaci” pričaju o pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa, ali to ne može da se postigne brzo, iako velike zemlje nameću svoje pristupe.

“Jedno je pričati o multietničkom životu, a drugo je ralnost”, naveo je Čović.

Skandal ako se ne potvrde optužnice

Kaže da veruje da mora da se radi postupno i da će Srbija trppeti veliki pritisak.

Ukazuje i da Priština sve radi po koceptu određenih međunarodnih struktura.

Sad, kako navodi, imamo različite pristupe Brisela i Vašingtona, ali napominje da su im u biti ciljevi isti, a to je da Srbija treba jednostrano da prizna nezavisnost Kosova.

“Verovatno pod tim podrazumevaju normalizaciju odnosa”, rekao je Čović.

Kada je reč o predlogu optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, Čović je rekao da bi trebalo biti oprezan jer je to poslužilo da se zaustavi inicijativa o dijalogu.

Navodi da ćemo videti koliko tu ima pravnog pristupa i da će biti skandal za međunarodnu zajednicu ako se ne podigne optužnica.

Razgovori od četvrtka do nedelje 

Predsednik Aleksandar Vučić sastaje se u četvrtak u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji će danas, kako prenose agencije, razgovarati sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

Tema razgovora Makrona i Vućiča u Jelisejskoj palati, osim Kosmeta i evrointegracija Srbije, biće odnosi dve zemlje. To je prvi od nekoliko sastanaka, jer je već u petak zakazan video-samit o kosovskom pitanju, u organizaciji Pariza i Berlina.

A Evropska komisija najavljuje da će posle Pariskog samita, u nedelju 12. jula, biti nastavljen dijalog pod pokroviteljstvom Unije, gde će Beograd predstavljati predsednik Aleksandar Vučić, a Prištinu premijer Avdulah Hoti.

Sastanak organizuje visoki predstavnik Unije za spoljne poslove Žozep Borelj, a vodiće ga specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još