Koha: Odluka Hotijeve vlade o ograničenju kretanja neustavna, ali je treba poštovati

Ustavni sud poništio je odluku bivše vlade Aljbina Kurtija da ograniči kretanje građana Kosova, međutim, sadašnja vlada Avdulaha Hotija odlučila je da primeni istu meru nakon povećanja broja slučajeva zaraze kovid-19, piše Koha.

Takva odluka bila bi legitimna tek kad se usvoji Zakon o pandemijama, istakli su poznavaoci Ustava Kosova.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta pravde poručio je da bi premijer Kosova Avdulah Hoti trebalo da zna da ne postoji pravna osnova, kao i da se tom merom krše ustavna i zakonska prava građana Kosova.

“To su proizvoljne odluke koje se donose kršeći Ustav Kosova, ali ponavljam da građani moraju poštovati te mere, ne zbog Vlade Kosova, već zbog sopstvene bezbednosti i bezbednosti porodice i prijatelja”, ukazao je Miftaraj.

Predstavnik Istraživačkog instituta za evropska pitanja i razvoj Kuštrim Paljuši istakao je da su odluke Hotijeve vlade da ograniči kretanje još više protivustavne od prethodnih odluka Kurtijeve vlade.

“Ova odluka je više neustavna od prethodnih odluka bivše vlade, jer je veoma nejasna. Ne odnosi se na konkretnu zakonsku odredbu i nema dovoljnu pravnu osnovu za način na koji je ograničena. Međutim, ako je niko ne ospori na Ustavnom sudu, takva odluka ostaje na snazi. Ako je poslanici ili bilo ko ospori, Ustavni sud će tu meru proglasiti neustavnom”, ukazao je Paljuši.

Potpredsednik kosovske vlade Besnik Tahiri, u odbranu odluke o ograničavanju kretanja građana, rekao je da su odluke u skladu sa Zakonom o sprečavanju zaraznih bolesti.

Tahiri je naglasio da na Kosovu nema policijskog časa, već da postoji ograničenje kretanja u četiri opštine.

“Vlada u okviru zakona koji postoji u četiri opštine u kojima ima nejveći broj zaraženih osoba, napravila je određena ograničenja koja je preuzela u skladu sa zakonom. Međutim, na Kosovu nema policijskog časa, već postoji ograničenje kretanja u četiri opštine … Na sledećem sastanku vlade, za koji verujem da će biti održan u četvrtak, mi ćemo se baviti Zakonom o pandemiji”, dodao je Tahiri.

Dve odluke Kurtijeve vlade o ograničavanju kretanja građana Kosova, Ustavni sud je proglasio neustavnim, podseća Koha.

Izvor: Kosovo online / koha ditore

Comments