Dačić: Odluka Grčke će biti periodično razmatrana

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je danas za RTS da se nada da bi odluka Grčke o zatvaranju granice za turiste iz Srbije mogla biti preinačena u nekom narednom razmatranju.

Ministar Dačić rekao je da se nada da će prilikom sledećeg razmatranja biti uzete neke druge činjenice, jer je evidentno da Grčka ima interes da dolaze strani turisti.

Grčka je jutros u šest sati zatvorila granicu za državljane Srbije, a razlog je loša epidemiološka situaicija u našoj zemlji, naveo je Dačić.

Ministar Dačić je saopštio da odluka važi do 15. jula, kada će se ponovo razmatrati, a uz posebnu dozvolu, u tu zemlju mogu da putuju oni koji imaju neodložna posla
Srpski turisti koji su već u Grčkoj, moći će da iskoriste aranžman do kraja, rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da je situacija daleko od normalnosti. Podseća da je EU donela preporuku zemljama-članicama da Srbiju stave na listu zemalja iz kojih će moći slobodno da se putuje, ali ističe da je to ipak samo preporuka.

“Predstoji nam razgovor sa svakom članicom pojedinačno. Grčka se od početka zalagala da građani Srbije imaju zeleno svetlo i otvorila granice”, rekao je Dačić.
Ipak, navodi da je ambasada Srbije juče obaveštena od strane kabineta premijera Grčke da se granice zatvaraju za građane Srbije zbog situacije u regionu i jer su se pojavile informacije da u Grčkoj već ima zaraženih turista iz Srbije.

“Odluka je neprijatna”, rekao je Dačić i dodao da neke druge zemlje imaju otvorene granice za građane Srbije, poput Mađarske i još nekih zemalja Evropske unije.
Ivica Dačić je istakao da se takve odluke donose samo dan ili nekoliko sati pre nego što stupe na snagu, i da je to situacija koja je izmenjena zbog korone. Zato apeluje na građane da ne kreću nigde pre nego što se dobro informišu.

“To je živa materija, menja se iz trenutka u trenutak”, naveo je Dačić.

Na pitanje šta će biti sa građanima koji imaju uplaćene aranžmane, ministar je odgovorio da to nije pitanje za njegov resor.
Ipak, ukazuje da su uslovi kada je reč o odlasku na letovanje postali takvi da postoji velika doza nesigurnosti jer se nikada ne zna kakve će mere biti donete. Navodi i da pandemija nije u silaznoj fazi, već da se u nekim zemljama i kontinentima nalazi u uzletu.

Izvor: RTS

Foto: MSP

Comments

Pročitaj još