Antonijević: Danas testirano 60 osoba, do petka 300

smart

Šezdeset paciijenata sa simptomima respiratornih infekcija testirano je danas u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za program Radio Kosovske Mitrovice specijalista epidemiologije Dr Aleksandar Antonijević.

Novina je da će od danas uzorke obrađivati laboratorija Veterinarskog instituta u Kraljevu, što će ubrzati proces čekanja na rezultate.

Obezbeđeno je da se vrše analize 60 uzoraka iz Kososvke Mitrovice, i to svakog dana, što znači da će se testirati 300 osoba sa simptomima na sedmičnom nivou.

„To je sasvim dovoljno za teritoriju koju mi pokrivamo, tako da neće biti trijaže, već će biti testirani svi koji se sa simptomima javljaju Kovid ambulantama Domova zdravlja“ rekao je Antonijević i dodao da je broj pacijenata povećan.

Klinička slika i sumnja na respiratorne infekcije su jedini uslovi, dodao je.  Iz Zavoda za javno zdravlje kažu da ranija praksa pokazuje da će rezultati uzoraka biti poznati dan nakon testiranja, što je veoma važno budući da će se do petka preciznije znati kakva je epidemiološka slika u sprskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Rezultati 50 uzoraka koji su u subotu poslati laboratoriji “Vatreno oko” u Beogradu još uvek nisu stigli i očekuju se prema najavama ove laboratorije danas posle 13 časova, rekao je Antonijević.

Do sada je potvrđeno 43 zaraženih korona virusom u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, od čega je 39 na severu.

Apeluje se na stanovništvo da drže fizičku distancu, nose maske i vode računa o higijeni ruku.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: TV Most

Comments

Pročitaj još