• Početna>
  • Vesti>

Ponovo pljačka u Prilužju: Ukraden motokultivator sa frezom

Zoranu Aritonoviću iz Prilužja ukraden je noćas motokultivator sa frezom. Policija je otvorila slučaj. Pljačke u ovom većinski srpskom selom iz vučitrnske opštine su svakodnevica. Ministarstvo za zajednice i povratak upozorava međunarodne institucije i policiju na višegodišnji problem i situaciju opisuje kao alarmantnu.

„Otvorili noćas vrata od avlije, izneli motokultivator 509 sa motikicom, 50 metara od kapije bio“, kazao je Aritonović u razgovoru za KoSSev.

„Krade se non-stop, svaki dan, svaku noć. Rođaku je dan ranije ukraden plug, vidi se na kameri kako odnosi, ali policija ne preduzima ništa“, kazao je takođe Aritonović.

On dodaje da usled višegodišnjih serijskih pljački domaćinstava u Prilužju, njegovi stanovnici su odustali od držanja stoke, jer se pored poljoprovredne mehanizacije, krala stočna grla.

„Svaka kuća je imala krave i sve je pokradeno. I pre rata se kralo“, rezignirano svedoči.

Aritonović navodi da opstaje zahvaljujući poljoprovredi i da je ovo velika šteta za njegov dom u kojem živi sa suprugom i dvoje dece.

„Od toga sam živeo, kopao, orao kosio.“

Kosovska policija obavila je uviđaj, zavela ga kao krađa – to je sve što je KoSSev uspeo da sazna u telefonskim razgovorima sa policijskom stanicom u Prilužju, i od komandira za region Južne Mitrovice Avnija Zahitija.

Ministarstvo za zajednice i povratak: Situacija je alarmantna, činimo sve što možemo

U izjavi za KoSSev portparol kosovskog Ministarstva za povratak i zajednice Uroš Staletović potvrđuje da je ovo ministarstvo upoznato sa incidentima koji se dešavaju, kako u povratničkim sredinama, tako i sa pljačkama gazdinstava u većinski srpskim sredinama i na ostale manjinske zajednice širom Kosova.

„Ono što ministarstvo radi i sam ministar Jevtić je da je u stalnoj komunikaciji sa KFOR-om, Kosovskom policijom, imao je sastanke sa zvaničnikom OEBS-a i zatražio je hitnu reakciju kada su u pitanju svi incidenti i zaštitu Srba. Jer je situacija alarmantna“, kazao je Staletović.

On potvrđuje da je KFOR posle ovih upozorenja pojačao prisustvo u pojedinim selima kao što su Novake, a i OEBS je obećao da će imati pojačan nadzor na mesta u kojima se događaju krađe i ostali incidenti.

Ministarstvo održava redovne sastanke u vezi sa incidentima i krađama. Ministarstvo je takođe zatražilo od Kosovske policije da ih redovno izveštava dokle se stiglo sa istragama.

Staletović objašnjava, međutim, da se već godinama suočavaju sa situacijom da usled gubitka poverenja u lokalnu policiju, oštećeni ljudi incidente prijavljuju direktno Ministarstvu za zajednice i povratak.

Od nekada 63 sela u vučitrnskoj opštini, oko 2500 Srba ostalo je da živi, pored najvećeg Prilužja, još u Gojbulji, Banjskoj i Gracu.

Izvor: Radio Kontakt Plus/KoSSev

Comments

Pročitaj još