„Politiko“: Srpski predsednik uči nemačke lekcije

Briselski portal „Politiko“, koji je nedavno objavio intervju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vičićem, danas analizira njegove reči i delovanje.

„Politiko“ je ocenio da je tokom poslednje decenije Vučić dominantna politička ličnost u Srbiji, najvećoj i najmnogoljudnijoj od šest država Zapadnog Balkana koje traže članstvo u EU.

U tekstu pod naslovom „Srpski predsednik Vučić uči nemacke lekcije“, „Politiko“ navodi da je tokom intervjua u Briselu Vučić govorio o tome kako se moderna Nemačka suočila sa gubitkom teritorije koju je nekada smatrala svojom, a umesto toga usredsredila se na svoj ekonomski uspon i promovisanje svoje kulture i vrednosti.

„Da li je to šablon za Srbiju, koja je igrala centralnu ulogu u balkanskim ratovima devedesetih i koja se suočava sa priznanjem da Kosovo više nije njena pokrajina, u zamenu za članstvo u EU“, pita „Politiko“ i dodaje da Vučić ne bi išao baš tako daleko.

Kako navode, on kaže: „Hteo bih da budemo dovoljno pametni i da znamo da teritorijalno pitanje nije uvek najvažnije. Važno je, nema sumnje. Ali, ne može biti važnije … od vrednosti, od vrlina, od jezika i kulture.“

„Politiko“ dodaje i da je Vučić dva puta sebe nazivao „malim momkom sa Balkana“, ali portal primećuje da je to opis koji je u neskladu sa njim, „ne samo zato što je visok oko dva metra“.

„Akademici, aktivisti za prava, zapadne diplomate i opozicioni političari kažu da je odgovoran za ozbiljno nazadovanje na polju demokratije, slobode i vladavine zakona“, piše „Politiko“ i pominje ocenu Fridom Hausa koja Srbiju vidi samo kao „delimično slobodnu“ ili saopštenje OEBS-a povodom izbora u Srbiji da je „izbor birača bio je ograničen prevelikom prednošću vladajuće stranke i promovisanjem vladinih politika od strane većine glavnih medija.“

Vučić je, kako navode, odbacio takve procene nazivajući ih „birokratskim izveštajima“.

„Ne kažem da je to idealna situacija“, kazao je on o izbornim rezultatima, prenosi „Politiko“ i dodaje da je rekao da se njegov uspeh svodi na dobro upravljanje ekonomijom, velike infrastrukturne projekte i slabost njegovih političkih protivnika.

O Kosovu i Metohiji

„Politiko“ navodi da je Kosovo, teritorija sa pretežno albanskim stanovništvom koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, skoro deceniju posle rata koji je završen NATO bombardovanjem.

„Ali Srbija i dalje smatra Kosovo pobunjeničkom pokrajinom. Uz podršku svog saveznika Rusije, Srbija je sprečila Kosovo da se pridruži Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama“, piše portal.

Briselski portal ocenjuje da su se neki zvaničnici EU plašili da bi američka administracija mogla da predsedava sporazumom o promeni granica Kosova i Srbije – iako je Grenel rekao da ne zagovara takvu razmenu teritorija i EU nema zajednički stav po pitanju te ideje.

Izvor Vesti Online

Comments

Pročitaj još