• Početna>
  • Vesti>

Koronavirus ne slabi i ne bira uzrast, vanredno u 10 opština i gradova

Zaraza koronavirusom je u Srbiji registrovana kod 15.829 ljudi, a do sada je od kovida 19 preminulo 306 pacijenata, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Vanredna situacija je na snazi u deset opština i gradova.

Još devet zaraženih u Kraljevu

Dr Aleksandar Macan, direktor Zavod za javno zdravlje Kraljevo kaže za RTS da su stigli rezultati koji su u četvrtak poslati na testiranje.

“Od 24 poslata uzorka, stiglo je 22. Od ta 22 uzorka pozitivno je 9 ljudi, a čekaju se još dva rezultata”, istakao je Macan.

Rezultati su, navodi, kasnili, zbog velike navale na laboratoriju “Vatreno oko”.

Dnevno se u kovid ambulantu javi i oko stotinu ljudi. Zabrinutost raste je je procenat pozitivnih među analiziranim ide i do 70 odsto

“Pojedinih dana je išlo čak do 70 odsto. Uglavnom se kreće oko 50 odsto od onih koji su poslati na testiranje i to je ono što zabrinjava. I to je ono što je navelo nas da predložimo ove mere da se uvede vanredna situacija po tipu epidemije”, istakao je Macan.

Uvođenje mera se tražilo nedelju dana, a primenjuju se od danas.

“Mere koje su kasnile su pogoršale situaciju. Ove mere su mere socijalnog distanciranja. Moramo da naučimo da živimo sa virusom, i mi ga uzimamo našim neodgovornim ponašanjem”, ukazao je Macan.

U Kraljevačkoj bolnici je, dodaje, sve u redu.

“Infektivno odeljenje se polako puni, ali ima i ljudstva i opreme da bi se reagovalo na pravi način”, zaključio je Macan.

Trudnice sa simptomima bi trebalo prvo da se jave u kovid ambulantu

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice GAK “Narodni front” kaže za RTS da bi trudnice koje imaju simptome prvo trebalo da se jave u nadležni dom zdravlja i kovid ambulantu.

“Najčešća dilema je kada se trudnica u recimo petom mesecu trudnoće razboli. Počnu da osećaju simptome i one po pravilu dolaze u Narodni front. A to je pogrešno. Mi imamo posebna odeljenja za kovid trudnice i kovid ginekologiju, ali ne treba takve trudnice da se prvo jave na mesto ginekološke klinike, osim ako imaju simptome pored kovida koje su vezane za trudnoću. Ako je ercimo u petom mesecu trudnoće ona treba da se javi u nadležni dom zdravlja i kovid ambulantu i da se tamo zbrinjavaju simptomi”, kazala je Mitrović Jovanovićeva.

Navodi da ona ima više pozitivnih trudnica, nego u prvom piku epidemije. 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još