• Početna>
  • Vesti>

Baraljiu: Ukidanje Specijalnog suda nije moguće, Euleks ne poštuje suverenitet Kosova

Nakon što je Specijalno tužilaštvo objavilo optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija, raspuštanje Specijalnog suda ponovo je postala tema na Kosovu, piše Ekonomija Onlajn.

Organizacija ratnih veterana OVK najavila je za 9. jul protest protiv Specijalnog suda u Hagu uz zahtev za njegovo raspuštanje. Ta organizacija je 2017. godine pokušala da dobije saglasnost Skupštine Kosova o raspuštanju Specijalnog suda, ali  je međunarodna zajednica to sprečila.

Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati, u intervjuu za Ekonomiju Onlajn podseća da je bio protiv ovog suda znajući kakve će posledice i štetu prouzrokovati Kosovu i OVK. Gucati je dodao da je taj sud pristrasan i rasistički.

“Srpski zločinci su morali biti procesuirani. Ovaj sud je politički, to je  sramota za međunarodnu zajednicu. U avgustu ćemo ponovo podneti zahtev i obratićemo se poslanicima Kosova i svim poslaničkim grupama da ovaj sud bude ukinut”, naveo je Gucati.

Gucati je rekao da su i kosovski međunarodni saveznici shvatili da je ovaj sud štetan i jednostran. Prema njegovim rečima, Specijalni sud zadovoljava težnje Srbije i Rusije.

Profesor ustavnog prava Mazljum Baraljiu rekao je za Ekonomiju Onlajn da je OVK vodila odbrambeni rat u duhu međunarodnog prava.

Ali, kako je rekao, Specijalni sud se ne može raspustiti.

“Sud se ne može ukinuti jer je njegov mehanizam takav da na Kosovu nema ničega osim imena. U zakonu, za koji je glasalo dve trećine poslanika u Skupštini Kosova, piše da se ne može raspustiti ni van petogodišnjeg mandata”, rekao je Baraljiu.

Baraljiu je naglasio da je bez premca da se pre potvrđivanja optužnice objavi njen sadržaj, kao što je to učinjeno u ovom slučaju.

“Oštećena strana, kao što smo mi, sa etničkim čišćenjem od preko milion ljudi, prisilno proteranih iz zemlje, s uništenjem više od 120 hiljada kuća i ubistvom 13.500 ljudi, postaće predmet međunarodnog suđenja koje će imati političke primese, jer mi smo formirali ovaj sud”, rekao je Baraljiu.

On, takođe, podseća da je mandat Euleksa istekao 14. juna, ali da ta misija i dalje nastavlja rad na Kosovu. Dodao je da svako ko ne poštuje suverenitet Kosova trebalo bi da bude podložan pravnom postupku.

“Ni sa Euleksom se tako nešto ne događa, jer je 14. juna njihov mandat na Kosovu morao da bude završen, ali oni su nastavili i nikoga ne pitaju i ne poštuju suverenitet Kosova. Svako ko to ne poštuje trebalo bi da bude podložan zakonskim merama”, dodao je Baraljiu.

Izvor Ekonomia Online/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još