• Početna>
  • Vesti>

Stanovnici Malog Zvečana pored pijaće, sada i bez ispravne tehničke vode

Stanovnici naselja Mali Zvečan, u opštini Zvečan, godinama unazad, suočavaju se sa problemom snabdevanja pijaćom vodom. Do nedavno, na raspolaganju im je bila voda samo za tehničku upotrebu. Međutim, od pre 20 dana, ta voda, kako tvrde, više nije ni za kakvo korišćenje. Iz istoimene opštine poručuju da postoji tehničko rešenje i da se radi na idejnom projektu.

Iako su prethodnih dana od relevantnih institucija dobijali obećanja da će njihov problem biti rešen, voda i dalje sadrži upravo ono što ne bi smela – bakterije štetne po zdravlje i neprijatan miris.

Pre četiri dana, stanovnici Malog Zvečana, uzeli su stvar u svoje ruke – samoinicijativno su uzorak vode odneli u Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici na ispitivanje. Zvanične rezultate još uvek nisu dobili, ali im je, kako kažu, nezvanično rečeno da je voda puna bakterija, da u njoj ima klostridije i ešerihije.

Da je tehnička voda neispravna, potvrđeno je i obaveštenjem iz Komunalne inspekcije Odeljenja za urbanizam Privremenog organa opštine Zvečan od 30. juna. U obaveštenju stoji da, prema rezultatima uzorka vode, prosleđenog Zavodu za javno zdravlje od strane JP „Vodovod Ibar“, vodu mogu koristiti samo za toalet, dok je za ostale potrebe neophodno prokuvavanje. 

Međutim, kako svedoče pojedini stanovnici Malog Zvečana, u međuvremenu im je iz opštine rečeno da čak ni prokuvana voda nije za upotrebu. 

„Od kada smo se doselili ovde, stalno imamo problem sa vodom. Prvo su bile pumpe u kvaru, nismo imali vodu po mesec dana, mi smo sve to prijavljivali, niko nije izlazio u susret, sve smo sami plaćali. Skupljali smo pare, išli smo od zgrade do zgrade da bi kupili te pumpe. I to smo rešili. Sada je problem sa vodom, počela je da se oseća na kanalizaciju. To traje 20 dana i više. I to smo prijavili. Sami smo takođe odradili sve – nosili smo vodu u laboratoriju, voda je puna bakterija, ne sme da se koristi ni za pranje ruku, ni za pranje veša. Vodu imamo kao da je nemamo. 30 stepeni je napolju, katastrofa, ne smemo ni da se okupamo, niti da peremo ruke“, požalio nam se jedan od stanovnika Malog Zvečana, Marko Timotijević.

Tvrde, pozivajući se na nezvanične rezultate, da je voda puna bakterija. 

„Ovde smo se uselili januara 2019. godine. Rečeno nam je da je voda tehnička, da ne treba da je koristimo za piće, ali za sve drugo može. Kad sam ja došla ovde i videla kakva je voda, puna prljavštine, masna… tu vodu nisam ni prokuvavala za spremanje hrane. Koristila sam je za pranje sudova, veša i za kupanje. Od pre mesec dana, voda mnogo smrdi, na kanalizaciju, na naftu. Saznali smo da je puna ešerihije, klostridije, i to ne 10-20%, nego 80%. To je smrtonosno. A tom vodom smo se tuširali, prali zube, veš… Čekamo izveštaj u ponedeljak od Higijenskog zavoda da imamo na papiru da je to tačno. Ja ne znam kako smo uopšte živi i zdravi. Ovde svaki stan ima najmanje po dvoje dece. Neću da optužujem nikoga, ali ne mogu da verujem da su nas samo tako pustili ovde“, priča vidno uznemirena Jelena Barać.

Kažu da im obaveštenje iz opštine o neispravnosti vode nije dovoljno, nego konkretno rešenje.

„Imam bebicu koju ne mogu da kupam, treba da razmišljam da li će joj se nešto desiti. Najgore što se ništa ne dešava. Stavili su obaveštenje da ne smemo da koristimo vodu i to je to, snalazite se kako god znate i umete“, kaže jedna mlada žiteljka Malog Zvečana.

A rešenja, prema rečima predsednika Privremenog organa opštine Zvečan Ivana Todosijevića, ima.

„Gradonačelnik (Vučina Janković) je kupio dve pumpe baš za te potrebe. Postoji tehničko rešenje uz male investicije – da se u Suvom Dolu samo napravi bajpas i da se tehnički ispravna voda iz Suvog Dola sprovede u rezervoar na Malom Zvečanu, s tim da bi rezervoar trebalo da se dezinfikuje, opere, sredi da oni koriste ispravnu vodu. Vodovod je firma koja radi distribuciju vode, to je u njihovoj nadležnosti. Naše je da pripomognemo i to ćemo uraditi“, tvrdi Todosijević.

Kako kaže, nakon razgovora sa predstavnicima Kancelarije za KiM, počeli su sa idejnim projektom, u kojem se predviđa snabdevanje ispravnom vodom iz bazena od 750 kubika koji će se puniti direktno sa Gazivoda. Korisnici tih bazena, biće stanovnici Malog Zvečana i Sunčane doline.

„Oni se trenutno snabdevaju iz bunara iz Suvog Dola gde se puni bazen od 500 kubika na Malom Zvečanu. Mi trenutno radimo idejni projekat kojim bi se bazen od 250 kubika koji se sada puni vodom iz Gazivoda, povezao sa tim bazenom od 500 kubika“, objašnjava Todosijević, izražavajući nadu da će idejni projekat biti gotov za nekih 20 dana, uveren da će uspeti da obezbede sredstva za njegovu implementaciju.

Todosijević je stava da ovo pitanje treba što pre rešiti, ali kako kaže, opština se ne može sama uključiti u rešavanje istog.

„Nama je tu potrebna pomoć Vodovoda i ukoliko se oni ne budu uključili sa punom voljom da rešavaju to, bojim se da mi sami nećemo moći da rešimo, niti smemo da radimo nešto oko vodovoda“, zaključuje.

Direktor Javnog preduzeća „Vodovod-Ibar“ Miodrag Ralić kaže da je sa predsednikom PO Zvečan Ivanom Todosijevićem dogovorena izrada projekta koji bi građanima omogućio da imaju pijaću vodu.

Međutim, napominje da to ne može da se uradi „na brzinu i bez većih ulaganja“. 

„To zahteva određena finansijska sredstva, koja uopšte nisu mala. Ipak, u toku ili do kraja godine pokušaćemo da ljudima obezbedimo pijaću vodu“, kazao je Ralić.

Pojašnjava da voda, koja ide direktno iz Ibra jeste tehnička i nije za piće, a dodatni problem nastaje kada pada kiša i dolazi do zamućenja vode, ali naglašava da Vodovod tu ne može ništa da uradi, jer je opština Zvečan pre nekih 10 – 15 godina uspostavila takav vid vodosnabdevanja u ovom delu grada.

„Opština Zvečan je dobila donaciju, oni su napravili to, bez ikakve saglasnosti Vodovoda. Tada su napravili bunar koji se snabdeva iz reke Ibar i direktno iz Ibra ide kao tehnička voda. To je ta ista voda iz Ibra. Mi ne možemo da pročišćavamo Ibar. Ide iz istog bunara, iste pumpe, isti je rezervoar“, objašnjava Ralić.

Napominje da JP „Vodovod- Ibar“ vrši samo uslužnu delatnost, i da su, iako nije njihova obaveza, zbog građana koji tu žive, prihvatili da proveravaju i popravljaju pumpe za vodu. 

Suočeni sa ovim problemom, stanovnici Malog Zvečana u međuvremenu su pribegli alternativi – vodu su dopremali iz obližnjih mesta. 

„Svako od nas ima nekog u blizini, ili idemo na izvore. Ja imam porodicu dole u Zvečanu, svaki dan nosim balone i punim vodu kod mojih“, kaže tridesetogodišnji Marko Timotijević.

Jelena Barać, majka dvoje maloletne dece, po vodu ide u Rudare. 

„Ja sam juče napunila 10 balona od 10 litara. Više nemam nijedan, jer sam morala da istuširam decu i da se istuširamo i mi. Kosu nisam oprala 10 dana… Ne znam šta da vam kažem. Ne mogu da verujem šta se dešava. Nikog nije briga. Sve smo sami uradili. Pustili su nas ovde kao ovce na pašu – evo vam i ćutite. Niko ne sme da se pobuni… Ja ovo za svojih 39 godina u životu nisam pročitala, ni videla. Ovo je kao neki naučno-fantastični film. Nije normalno. Svi imamo decu, zar treba da zaglavimo u bolnici“, upitala je Barać.

Inače, stanovnicima Malog Zvečana danas je iz lokalne samouprave obezbeđena i dopremljena jedna cisterna vode za tehničku upotrebu, kao i 1.000 litara pijaće vode u balonima.

“Svaki dan će cisterne biti dopremane, dok se problem ne reši”, obećao je Todosijević.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još