• Početna>
  • Vesti>

KFOR nastavio sa isporukom medicinske opreme ustanovama na Kosovu

KFOR je danas izvršio drugu isporuku opreme za ličnu zaštitu zdravstvenim ustanovama i drugim institucijama na Kosovu, kao znak podrške lokalnom odgovoru na pandemiju Covid-19.

Timovi za vezu i nadgledanje KFOR-a, zajedno sa timovima za civilnu i vojnu saradnju, donirali su opremu za ličnu zaštitu institucijama i zajednicama u Peći, Dečanima, Mališevu, Djakovici, Prizrenu, Vučitrnu, Zvečanu, Kamenici, Srbici, Podujevu, Kosovo Polju, Lipljanu, Novom Brdu, Gnijanu, Vitini i Uroševcu.

Nakon prve donacije, koja je sprovedena tokom aprila, vojnici KFOR-a pod vođstvom NATO-a ponovo su uručili hiljade maski i štitova za lice, rukavice, infracrvene beskontaktne termometre, izolacionu odeću i antiseptičke uređaje za čišćenje ruku, navedeno je u saopštenju. 

Ovu pomoć je takođe finansirao NATO i deo je sveukupne posvećenosti Alijanse podršci svojim operacijama i državama članicama i partnerima.

Isporuke je koordinisao Glavni štab KFOR-a u saradnji sa svojim regionalnim komandama Istok i Zapad predvođenim SAD-om i Italijom, koje su se povezale sa lokalnim medicinskim ustanovama i Kosovskom policijom u njihovim oblastima operacija, radi procene prioriteta i potreba. 

General-major Mikele Risi, komandant KFOR-a, naglasio je da će nastaviti sa kontinuiranom podrškom institucijama na Kosovu.

“Od početka vanredne situacije u vezi sa Covid-19, saradnja sa ministarstvima zdravlja i unutrašnjih poslova bila je veoma efikasna. KFOR je posvećen pružanju pomoći medicinskom i policijskom osoblju koje svaki dan radi na liniji fronta protiv Covid-19 u korist svih građana Kosova“, kazao je Risi.

KFOR nastavlja da doprinosi sigurnom okruženju i slobodi kretanja, a njegovo delovanje nije potkopano pojavom Covid-19.

Oko 3.500 vojnika iz 27 zemalja redovno izvršava svoje operacije, dok sprovodi preventivne mere za ograničavanje širenja virusa i minimiziranje rizika za svoje pripadnike i za zajednice kojima služe, u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još