Hoti: Nećemo preduzeti akcije za ukidanje Suda

Kosovski premijer, Avdulah Hoti boravio je danas u službenoj poseti Tirani gde je rekao da će Kosovo ispoštovati međunarodne obaveze prema Specijalnom sudu, ali i izrazio spremnost za nastavak dijaloga u Vašingtonu.

Na zajedničkoj konferenciji sa domaćinom, premijerom Albanije, Edijem Ramom, rekao je da nikakve akcije za ukidanje Specijalnog suda neće biti preduzete.

U odgovoru na pitanje o najavljenim protestima organizacije veterana „OVK“ rekao je da svako ima pravo da protestuje, ali ne i da ometa sudske organe.

„Pravo na protest je osnovno pravo, ali mi imamo, kao što smo i ranije to dokazali, političku i institucionalnu kulturu da poštujemo međunarodne obaveze. I u ovom slučaju ponašaćemo se kao institucije koje sprovode vladavinu prava. Nije prikladno preduzeti akcije koje će opstruirati pravosuđe“, rekao je on, prenosi Koha.

Podsećamo, Kancelarija specijalnog tužioca saopštila je 24. juna da je dva meseca pre toga Specijalizovanim većima Kosova predala na ispitivanje optužnicu u 10 tačaka za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. U njoj se kosovski predsednik Hašim Tači, lider PDK Kadri Veselji i druge neimenovane osobe terete za ubistva preko 100 Srba, Albanaca i Roma.

Vlada stabilna iako predsednik da ostavku

Hoti je najavio i da je spreman za nastavak dijaloga u Vašingtonu koji je odložen usled objave o podnošenju optužnice protiv Tačija Specijalizovanim većima Kosova.

„Spreman sam da se sastanem sa gospodinom Grenelom kako bismo nastavili dijalog sa svrhom postizanja uzajamnog priznanje između dve zemlje“, rekao je on, prenosi Koha pisanje EO.

Dodao je i da je vlada stabilna i da će se pronaći rešenje u slučaju ostavke kosovskog predsednika, Hašima Tačija, što je on i najavio ukoliko dođe do potvrde optužnice protiv njega.

O struji i železnici

Hoti je rekao i da je u Tirani bilo reči i o zajedničkom projektu u vezi sa železnicom ali i o snabdevanju električnom energijom.

Podsećamo, u aprilu je odobreno potpisivanje ugovora između KOSTT i ENTSO-E kojim je KOSST ostvario nezavisnost od srpskog operatera EMS i na osnovu kog će se sada pridružiti Regulatornom bloku sa albanskim OST.

Kako je i najavio veče pre službenog puta u Tiranu, Hoti je sa albanskim premijerom govorio i o tome kako rešiti problem robe koja u luku Drač dolazi za Kosovo.

Rama: Specijalni sud da se ne deformiše u nepravdu prema Kosovu

Albanski premijer, Edi Rama, još jednom je iskazao podršku Tačiju i Veseljiju i iznova kritikovao postupak tužilaštva da objavi da je podnelo optužnicu pre potvrđivanja optužnice od strane sudije.

U tom saopštenju vidi povod za usaglašavanje stavova svih političkih faktora koji govore albanski.

„Ono pamflet pismo treba da sadrži jedan jak podsticajni motiv za sve činioce i političke faktore koji govore albanski. Bilo da su oni na Kosovu, Albaniji, ili Severnoj Makedoniji, da budu jednoglasni da pravda bude pravedna i mogući sudski postupak kao rezultat angažovanja Skupštine Kosova u usvajanju Specijalnog suda da se rasvetle optužbe za ratne zločine, i da se ne deformiše u jednu nepravdu prema Kosovu i Oslobodilačkom ratu Kosova“, prenosi Koha.

Rekao je još i da mu nije namera da opstruiše proces, već da je njegova izjava u vezi sa diskreditacijom ovog procesa do sada neviđenom praksom objavljivanja informacija o podnošenju optužnice.

„Video sam izjave međunarodnih predstavnika da je to jedan pozitivan korak, ali tu pozitivnog koraka nema. Tamo je jedan vrlo uznemirujući korak“, rekao je Rama.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još