• Početna>
  • Vesti>

Nemački ambasador u Prištini: Dijalog u fokusu nemačkog predsedavanja EU

Nemačka je juče preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, nemački ambsador na Kosovu Kristijan Held, rekao je da su ključne teme koje će biti u fokusu u narednom periodu pandemija, dijalog sa Srbijom i vizna liberalizacija.

Prenos predsedavanja Savetom EU iz Hrvatske u Nemačku na Kosovu je obeležen putem internet prezentacije šefa Kancelarije EU na Kosovu Natalije Apostolove, hrvatske ambasadorke Danijele Barišić i ambasadora Nemačke na Kosovu Kristijana Helda.

Held je rekao da postoje tri pitanja koja će biti u fokusu narednih šest meseci na Kosovu.

“Tri glavna pitanja koja će biti fokus u narednih šest meseci na Kosovu, pored opštih tema vladavine zakona i borbe protiv korupcije, biti i pandemija, dijalog sa Srbijom i vizna liberalizacija”, napisao je Held, prenosi Koha Ditore.

Što se tiče preuzimanja predsedavanja Nemačke EU, Held je rekao  će prednost dati situaciji vezanoj za pandemiju pod motom “zajedno za oporavak Evrope“.

“Efekti su pogubni za EU u celini. Neophodno je vraćanje društava i ekonomije na pravi put. Moramo pronaći odgovore za sledeću generaciju da bismo obezbedili dobru budućnost“, rekao je nemački ambasador.

Prema njegovim rečima, suočiće se i sa izazovima i posledicama koronavirusa, sa globalnim problemima kao što su klimatske promene, sukobi i bezbednost.

 Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je već pripremila plan ekonomskog oporavka koji će pomoći EU da se izbori sa posledicama pandemije koronavirusa.

Izvor: RTK2

Foto: RTK2

Comments

Pročitaj još