• Početna>
  • Vesti>

General Vitale: Srbija primer promovisanja mira na Balkanu; Kfor i nadalje na Kosovu

Svojim napornim radom i posvećenošću, uz svoje jako vođstvo, Srbija daje primer u promovisanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, rekao je novi šef vojne kancelarije NATO u Beogradu, general Tomazo Vitale i dodao da Alijansa nastavlja da izvršava svoju ulogu na Kosovu, prenosi Tanjug.

Vitale je za “Kurir” rekao da NATO visoko vrednuje svoj odnos sa Srbijom, kao bliskim partnerom, “koji igra veoma važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu”.

Vitale je poručio i da želi da uveri srpsku javnost da NATO, kroz misiju Kfora, ostaje posvećen i nastavlja da izvršava svoju ulogu širom Kosova.

“Generalni sekretar Jens Stoltenberg i predsednik Aleksandar Vučić redovno se konsultuju i veoma dobro slažu. To doprinosi unapređenju političkog dijaloga i jačanju praktične saradnje u partnerstvu NATO i Srbije”, rekao je Vitale.

On je dodao da su srpske oružane snage na veoma dobrom glasu širom sveta i ocenio da “hrabri srpski oficiri” koji učestvuju u mirovnim misijama širom sveta kreiraju pozitivnu sliku Srbije.

Vitale je dodao da je na Srbiji da odluči kako i u kojoj meri želi da sarađuje sa Rusijom.

“Ono što je najvažnije jeste da se Srbiji ništa ne nameće”, podvukao je i istakao da NATO želi da zemlje u regionu mogu samostalno da donose političke odluke, u kom god pravcu da izaberu, i zadrže potpuni politički integritet, bez ikakvog spoljnog uplitanja.

Vitale je rekao da Alijansi ne smeta vojna neutralnost Srbije ističući da NATO u potpunosti poštuje Srbiju i njenu politiku vojne neutralnosti.

“Srbija je naš sused, važan i cenjen partner NATO”, navodi Vitale i napominje da NATO poštuje pravo Srbije da bira sopstveni put bez ičijeg uplitanja.

Izvor: Tanjug

Foto: Kurir

Comments

Pročitaj još