• Početna>
  • Vesti>

Podignuta optužnica protiv Albanca za ratne zločine na Kosovu

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv N.M., zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 KZ SRJ u saizvršilaštvu iz člana 22 KZ SRJ, na teritoriji sela Rudice opština Klina, tokom juna i jula 1995. godine.

Uz optužnicu, je podnet i predlog za produženje pritvora.

Detalji optužnice nisu saopšteni jer nju treba da preispita i donese odluku o njenom potvrđivanju Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Kako prenosi Tanjug N. M. je uhapšen po poternici Srbije 5. januara na prelazu Merdare, nakon čega mu je određen pritvor zbog „opasnosti od bekstva“.

Podsetimo, 5. januara je na ovom prelazu uhapšen Albanac Nazir Mehmetaj po poternici srpskog pravosuđa zbog ratnih zločina na Kosovu.

Kako su odmah nakon hapšenja preneli prištinski mediji, Mehmetaj, poreklom iz sela Rudnica kod Kline, već 25 godina živi u Švajcarskoj, a zaustavljen je zbog toga što se nalazi na „stop listi“.

Hapšenje Mehmetaja odmah je osudio tadašnji ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, koji je poručio da će kancelarija za vezu sa Beogradom preduzeti sve odgovarajuće mere da osigura njegovo puštanje na slobodu. Osude i kritike je potom uputilo više prištinskih zvaničnika.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još