Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica

Nakon postignute saglasnosti marta 2020. godine o izgradnji 62 kuće za interno raseljene porodice i uprkos neizvesnosti uzrokovanoj pandemijom virusa Kovid-19 i primenom propisanih mera zaštite, uspešno je započeta izgradnja prvih 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu. Izgradnjom prvih 38 kuća će biti rešeno stambeno pitanje za ukupno 214 lica u opštinama Novo Brdo, Đakovica, Peć, Istok, Štrpce, Orahovac i Kosovo Polje, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.

Mnoge od pomenutih 38 porodica, među kojima ima i male dece, živele su u nehumanim uslovima i zato sa nestrpljenjem čekaju svoj krov nad glavom. Za sedam kuća je već urađen i tehnički prijem, a vidno zadovoljni korisnici u toku obavljenih prijema kažu da njihov dugo sanjani san sada već postaje java. Na tome su, kažu, zahvalni svima koji su zaslužni za izgradnju kuća, a ponajviše ministru za zajednice i povratak koji datu reč ispunio, dodaje se.

”Živeli smo za dan kada će naša deca imati normalne uslove za život“, ”Mnogo godina patnje je konačno iza nas. Živimo svoj san”, ”Još ne možemo da verujemo da imamo naš dom. Hvala svima koji su nam ovo omogućili, a ponajviše ministru Jevtiću ”, ”Konačno ima nade da bolji dani dolaze”, samo su neke od izjava onih koji su potpisali potvrde o tehničkom prijemu kuća.
Ministarstvo za zajednice i povratak posvećeno radi na stvaranju uslova za održiv povratak raseljenih, povećanju broja povratnika ali i poboljšanju uslova života ugorženih zajednica na Kosovu.

Izgradnja pomenutih kuća je započeta u sklopu pete faze programa “Povratak i reintegracija na Kosovu (EU RRK-5)“, koji Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija Evropske unije sprovode u 11 opština u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

U sklopu istog programa je u narednom periodu planirana izgradnja dodatnih 24 kuća za interno raseljena lica i pripadnike nevećinskih zajednica, zaključuje se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments