• Početna>
  • Vesti>

Novaković: Devet novih slučajeva na severu KiM, ukupno 25

Još devet osoba sa severa Kosova i Metohije pozitivno je na koronavirus. To su rezultati 30 uzoraka koji su poslati na analizu pre dva dana, potvrdila je za program Radio Kosovske Mitrovice epidemiolog Dr Desanka Novaković.

Od 16 uzoraka ranije poslatih, pozitivno je jedno lice iz Zvečana, što je rezultat koji je stigao juče. Uz broj od 15 inficiranih koji je saopšten u ponedeljak, ukupan broj aktivnih slučajeva u srpskim sredinama na KiM je 25, od čega je 23 na severu Kosova.

Svi novopotvrđeni slučajevi su sa lakšim simptomima. Dr Novaković je je za program Radio Kosovske Mitrovice izjavila da je danas uzorkovan još 41 pacijent i da će se ti uzorci ujutru poslati laboratoriji “Vatreno oko” u Beogradu. Situacija je stabilna, i ako je primetan povećan broj novoinficiranih, dodala je.

Prema najnovijim preporukama blagi i laki klinički oblici ostaju u kućnoj izolaciji. To važi i za kontakte, koji se ne testiraju u odsustvu kliničke slike, ali da moraju biti izolovani, navela je Novaković.

“Ukoliko osete simptome, potrebno je javiti se Kovid ambulanti nadležnog Doma zdravlja. Prva stanica nije Zavod za javno zdravlje, već Kovid ambulanta” rekla je Dr Novaković i naglasila da nikako ne treba propustiti neke kliničke simptome, budući da bolest ima nepredvidiv tok.

“Suština svega je da se što pre jave lekaru, ukoliko imaju razvijenu kliničku sliku, a prva stanica je Kovid ambulanta, kako bi se odradio pregled i laboratorija, na osnovu čega će se proceniti da li je potrebo testiranje” istakla je Dr Novaković navodeći da su to najbolje mere prevencije uz fizičku distancu, pranje ruku i nošenje zaštitnih maski.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Privatna arhiva

Comments

Pročitaj još