• Početna>
  • Vesti>

Đukanović: Nema rešenja za KiM bez objedinjavanja politike i ekonomije

Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže za RTS da je intencija SAD da se u rešavanju kosovovskog pitanja krene od manje osetljivih tema, kakvi su međunarodna ekonomska saradnja.

Dragan Đukanović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da se diplomatske aktivnosti oko Kosova i Metohije ubrzavaju, a Ričard Grenel priprema novi sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući.

“Mislim da se to može brzo očekivati. Jedan od ucenjivačkih potencijala Prištine prema EU je liberalizacija. Neobično je da je optužnica objavljena preliminarno, dok je Tači bio u avionu za Vašington”, napominje Đukanović.

Smatra da svako dalje odlaganje dijaloga i pronalaženja konkretnog rešenja nije u korist nijedne strane.

“Mislim da će nakon dve godine dijalog oživeti. Intencija SAD je da se krene od manje osetljivih tema, kakvi su međunarodna ekonomska saradnja, uklanjanje svih barijera. Kosovski problem u svojoj srži nije nikad bio ekonomski, već politički i bez objedinjavanja politike i ekonomije, nema rešenja. A to rešenje mora biti sveobuhvatno i potvrđeno kroz sistem UN”, napominje direktor Centra za spoljnu politiku. 

Đukanović je, komentarišući vest da EU od danas otvara granice za državljane Srbije, rekao da je EU posle dužeg odlučivanja objektivno procenila epidemiološku situaciju.

“Nije čitav zapadni Balkan uključen, nisu BiH, Makedonija. Čak ni SAD ni Ruska Federacija nisu na listi. Videli smo ovih dana da se ponovo pojavljuju neki slučajevi kovida u Kini i mislim da postoji jedna vrsta nepoverenja šta Kina dostavlja kao podatke SZO. Očekuje se da i Kina, recipročno, otvori svoje granice za građane EU”, rekao je direktor Centra za spoljnu politiku.

Prema njegovim rečima, situacije se menjati od zemlje do zemlje i na dve nedelje će se revidirati liste.

“Mislim da je ovaj rep prvog talasa ili početak drugog ipak neočekivan u letnjim mesecima i trenucima kad imamo visoke temperature, svakako će se situacija blagovremeno razmatrati”, napominje Đukanović.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još