• Početna>
  • Vesti>

“Da sam na mestu pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine…”

Penzionisani general Bendžamin Hodžis smatra da suština pregovora Beograda i Prištine nije u tome da jedna strana dobija sve, a druga izgubi.

Visoki saradnik Centra za analizu evropske politike u Vašingtonu smatra da je suština podrazumeva dobitak, isto koliko i gubitak.

Hodžis je za Glas Amerike rekao da bi, da je na mestu pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine, imao na umu narednu generaciju.

“Da li zaista želim da moj legat bude nastavak izolacije i promašena prilika ili bih više voleo da moji napori pomognu da zemlji bude bolje? I to zato što su mladoj generaciji pruženi bolji uslovi. Tome bih se nadao kao ishodu. Potrebna je, naravno, poltička hrabrost za tako nešto”, rekao je Hodžis.

Upitan da li postoji mogućnost da Beograd iskoristi slabost kosovskog predsednika Hašima Tačija nakon obnavljanja optužnice za ratne zločine, Hodžis je rekao da se nada da predsednik Srbije Aleksandar Vučić to neće učiniti.

Hodžis je rekao i da se nada da će Vučić u novonastaloj situaciji da se ponaša kao pravi državnik i da u svemu ovome mora da sagleda potencijalni ekonomski dobitak i prednosti procesa zapadne integracije.

“Vučić će, takođe, na domaćem terenu i dalje biti pod pritiskom crkve i političkih grupacija vezanih za Istok, koje ne žele sporazum sa Kosovom. Međutim, ukoliko je Vučić posle izbora izašao sa ojačanom pozicijom i uživa podršku birača, ne vidim zašto ne bi nastupao kao pravi državnik i u daljim pregovorima”, rekao je Hodžis.

Kada se radi o delegciji Prištine, Hodžis kaže da ne zna ko će zameniti Tačija, koji, kako kaže, ima odgovarajuće iskustvo, političku podršku i potrebnu pregovaračku veštinu.

On ocenjuje da je veoma važno da se pregovaračkom vođstvu i u Beogradu i u Prištinu obezbedi dovoljno veliki pregovarački prostor za vođenje razgovora, jer su pritisci mnogobrojni i stižu iz najrazličitijih pravaca.

Hodžis kaže i da je objavljivanje predloga optužnice protiv Hašim Tačija “okolnost za žaljenje”, jer je pregovore skrenulo sa pravog koloseka, ali da je korisno što je javnost u Srbiji mogla da uvidi da je kosovska strana podjednako ozbiljno posvećena pregovorima kao Srbija.

Upitan ko bi trebalo da ima vodeću ulogu u daljim prgovorima – EU ili SAD, Hodžis ocenjuje da je potrebno da SAD i EU rade zajednički na pružanju podsticaja, investicija, kao i povoljnih uslova, kako bi obe strane mogle da donesu i neophodne teške odluke.

“Suština pregovora nije u tome da jedna strana dobija sve, a druga strana izgubi sve, već podrazumeva dobitak isto koliko i gubitak. To je i razlog što se zovu pregovori. Lideri obeju stranu, bez obzira na potencijalne rizike, moraju da ostvare krupnije dobitke, koje mogu da prikažu svojim sugradjanima”, zaključio je on.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još