Radovi na temu „Kosovski zavet“ uskoro u Novom Sadu

Radovi nastali na temu „Kosovski zavet“ na konkursu Književnog kluba „Kosovski Božur“ iz Vrbovca kraj Vitine biće predstavljeni u Novom Sadu od devetog do 12.jula ove godine na „Tesla global forumu“, saznaje Riznica.

Blizu 200 literarnih radova sa Kosova ali i iz regiona, inspirisanih temom kosovskog zaveta pristiglo je na ovogodišnji konkurs.

„Raduje činjenica da smo dobili radove čak iz Rusije. Bilo je dosta pristiglih radova iz regiona iz Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, što jača karakter međunarodne saradnje našeg kluba. Takođe pojedine škole imale su svoje učenike koji su slali crteže, pesme i delili svoje priče o Kosovu i Metohiji“, kaže Milan Dajić, profesor ekonomskih predmeta Srednje tehničke škole u Vrbovcu, osnivač Knjižvnog kluba „Kosovski božuri“.   

Pravo učešća na konkursu imale su osobe starosti do 30 godina, a najbolje radove birao je žiri u sastavu: interpretatorka etno muzike Biljana Krstić, srpski prozni pisac Vesna Kapor i urednik govorne redakcije „Forum“ Andrijana Popadić. Glasanjem posredstvom društvenih mreža izabrani su i pobednici ovogodišnjeg konkursa u kategoriji srednjoškolaca i studenata. Priča studentkinje Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Nevene Petronijević, najbolje je ocenjena od žirija dok je za pesmu „Lazarev zavet“ nagrađen Marko Pajić.  Najlepši crtež nastao je iz ruku Anđele Ilić.

Najviše glasova publike pobrala je Dragana Anđelić iz Beograda za pesmu „U duši duše“, dok je ocenom žirija publike najlepši literarni sastav bio „Kosovski zavjet“  Andree Suknović iz Podgorice, crtež njene zemljakinje Katarine Višić iz Tivta proglašen je za najbolji. Kako je rekao osnivač Književnog udruženja iz Vrbovca, ono je osnovano u cilju usmeravanja mladih da se bave kulturom i stvaralaštvom.

„Želimo da se kroz druženje i takmičenje upoznajemo i sarađujemo na projektima,“ rekao je Dajić.

Na kraju takmičarskog dela učesnicima su dodeljene Blagodarnice i Diplome. Organizaotori konkurasa naglašavaju da na ovaj način žele da očuvaju srpski kulturno-istorijski identitet na prostorima Kosova i Metohije i najavljuju štampanje zbornika radova.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još