• Početna>
  • Vesti>

Grenel: Konačno, inicijativa o vizama je dobrodošla vest

Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel poručio je danas da je “dobrodošla vest” da se pitanje vizne libaralizacije za tzv.Kosovo stavi na dnevni red tokom nemačkog predsedavanja.

“Konačno. Ovo je dobrodošla vest čak i za samo neke ciljane poslovne industrije. Usredsređenost SAD na ekonomsku normalizaciju motivisala je akcije Evropljana. I drago nam je što preuzimaju vođstvo”, napisao je Grenel u objavi na Tviter nalogu.

Grenel je reagovao na informaciju da su 32 člana parlamenta Evropske unije potpisali pismo upućeno nemačkoj kancelarki Angeli Merklel i ministru unutrašnjih poslova Horstu Zehoferu, tražeći od njih da pitanje liberalizacije viza za Kosovo* stave na dnevni red Saveta EU tokom nemačkog predsedavanja.

U tom pismu, koje takođe potpisuje izvestilac za Kosovo* Viola fon Kramon, poslanici Evropskog parlamenta zahtevaju da se reši pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo*, uz ocenu da je prošlo dve godine od kada je tzv. Kosovo ispunilo sve standarde koje je postavila EU.

“Trenutno je Kosovo* jedna od retkih preostalih evropskih zemalja, čiji građani ne mogu slobodno putovati u šengenski prostor bez vize. Međutim, to više ne zavisi od građana Kosova*. Proces postizanja liberalizacije viznog režima trebalo bi da se zasniva na objektivnim kriterijumima, koji su, kako je najavila Evropska komisija, ispunjeni u julu 2018. godine, tačno pre dve godine, i od tada Kosovo* čeka konačnu odluku Saveta da dozvole slobodu kretanja građanima”, navodi se u pismu poslanika EP.

Izvor: Kosovo online

Foto: CNN

Comments

Pročitaj još