• Početna>
  • Vesti>

Server: Tači da podnese ostavku, Srbija jaka, potrebna ravnoteža

Foto: VOA

Američki eklspert za Balkan Danijel Server ocenio je da bi kosovski predsednik Hašim Tači trebalo da podnese ostavku ako optužnica protiv njega bude potvrđena u Specijalnom sudu.

Server je u tekstu objavljenom na sajtu “Picfejr.net” napisao da Tači to treba da uradi dostojanstveno i ode u Hag da se brani, podsećajući da je bivši premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj to učinio.

Server navodi da je optužnica protiv Tačija dovela do nagađanja da su je Evropljani objavili sada zato što se nisu slagali sa američkom inicijativom za dijalog, ali on misli da su Amerikanci to uradili sami nakon što su zaključili da sastanak koji je bio zakazan za 27. jun u Vašingtonu verovatno neće uspeti.

Prema njegovim rečima, Kosovu će biti potrebna vlada sa većinom u parlamentu i novi predsednik.

Server smatra da nijedan kosovski premijer ne bi trebalo da ode u Vašington ili Brisel da nastavi dijalog sa Beogradom, a da se većina u kosovskom parlamentu ne približi onoj koju ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na nedavnim izborima ostvario ubedljivu pobedu.

Da bi to postigao, Avdulah Hoti, koji je funkciju premijera privremenih prištinskih institucija preuzeo pre manje od dva meseca, moraće da uključi ili Demokratsku partiju Kosova ili Pokret Samoopredeljenje, koji je vodio kratkotrajnu vladu pre Hotija, ocenjuje Server.

On, takođe, smatra da bi posle novih izbora Samoopredeljenje imalo još jaču zastupljenost u parlamentu, ali ukazuje da novi izbori ne odgovaraju Prištini u ovom veoma važnom trenutku. “Bilo bi mnogo bolje kada bi snaga koju Samoopredeljenje ima bila iskorišćena bez ponavljanja izbora”, napisao je Server.

Prema njegovoj oceni, Kosovo se mora stabilizovati, okončanjem napada na Srbe i njihovu imovinu, kao i unutrašnjih sukoba među Albancima.

Server smatra da napadi na Srbe daju Beogradu razloga da kaže da etničke grupe treba da budu podeljene.

Ističući da Beograd i Priština moraju da poboljšaju političke i ekonomske odnose, Server ocenjuje da dijalog pod pokroviteljstvom EU nije imao značajne rezultate od 2013. godine, ali da Brisel i dalje održava ključne podsticaje da se normalizacija između dve strane ostvari.

Takođe, Server ističe da je u ovom trenutku najvažnija stvar ravnoteža snaga na Balkanu, da je Srbija već jaka, a da je jačanje, kako je rekao, “države Kosovo”, preduslov za bolji rezultat.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još