• Početna>
  • Vesti>

Krizni štab: 15 novozaraženih na KiM – 12 na severu, troje na jugu; u toku dana na snagu stupaju nove mere

U srpskim sredinama na KiM potvrđeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je ukupan broj inficiranih od početka pandemije zaključno sa današnjim danom 134, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije dr Aleksandar Antonijević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici. On navodi da su u pitanju rezultati testiranja od 18, 22. i 25 juna.

Od 15 novozaraženih, 12 slučajeva je registrovano na severu Kosova i Metohije, a troje zaraženih su iz opština južno od Ibra. Po opštinama, statistika izgleda ovako: sedmoro pozitivnih je iz Kosovske Mitrovice, dvoje iz Zvečana, dvoje iz Leposavića i jedan pacijent je iz Zubinog Potoka. Na jugu, jedan zaraženi je iz Gračanice, jedan sa teritorije opštine Peć a jedan iz Prizrena.

Od ukupnog broja obolelih, tri pacijenta nalazi se na lečenju u KBC Kosovska Mitrovica dok se ostali nalaze u kućnoj izolaciji. Vreme izolacije je 14 dana. Infektolog u KBC-u Kosovska Mitrovica dr Danica Radomirović kaže da su svi pacijenti sa blagom kliničkom slikom i da se zasad dobro oporavljaju.

Od 25. juna, na analizu je poslato još 16 uzoraka i rezultati se čekaju. Danas je uzorkovano još 30 lica.

“Toliko testova smo imali .Pošto se situacija komplikuje, počećemo da radimo testiranje ponedeljkom, sredom i petkom. U prethodnom periodu smo to smanjili na dva puta sedmično ali sada ćemo promeniti dinamiku. Ponašaćemo se kako situacija bude nalagala” ” kaže Antonijević.

Prema rečima dr Antonijevića,pored petnaestoro pomenutih, u Kosovskoj Mitrovici još petoro ljudi je pozitivno na koronavirus, ali u pitanju su građani sa područja centralne Srbije i oni se ne broje kao zaraženi na Kosovu i Metohiji.

Dosad, ukupno je testirano 1948 pacijenata, a zaraženih je bilo ukupno 134.

“Nakon otpuštanja pacijenta iz KC-a Kragujevac, 20. juna, imali smo situaciju da više nismo imali obolelih, i da je svih 108 pacijenata bilo izlečeno” kaže Antonijević.

“Relaksirali smo se, život mora da se vrati u normalu , ali preventivne mere moraju da se poštuju, nošenje maski, boravak ne više od pet osoba u zatvorenom i obavezna distanca”, rekao je epidemiolog dr Aleksandar Antonijević. On je naglasio da treba očekivati porast broja zaraženih, da trenutno nema razloga za preteranu zabrinutost i nema mesta panici.

Ukoliko osetite simptome koji ukazuju da ste možda oboleli od Kovid 19, poput povišene temperature, kašlja, gubitka funkcije čula mirisa i ukusa, malaksalosti, obratite se najbližoj Kovid ambulanti. Rad ovih ambulanti, prema rečima dr Radomirović nije prestajao, samo je radno vreme skraćeno na period od 7 do17h. Od danas se i to menja.

“Od danas, radno vreme ovih ambulanti se produžava, od 7 do 20h” kaže dr Radomirović i napominje da je prvi susret pacijenta sa lekarom u Kovid ambulanti, a onda se oni upučuju na trijažni centar koji se nalazi u bolnici. Sledi testiranje i pregled kod infektologa, koji određuje da li će pacijent biti hospitalizovan.

Ona je apelovala da svi pacijenti koji su upućeni na kućnu izolaciju, istu poštuju, kako se ne bi zaraza širila.

Na pitanje da li će ponovo biti otvorena Kovid bolnica, Antonijević kaže da se čekaju uputstva Ministarstva zdravlja, odnosno Kriznog štaba u Beogradu, ali da zasad, kako je rekao “situacija nije strašna” i ukoliko bude bilo potrebe, doći će i do toga.

Trenutno, prema rečima dr Antonijevića, analiza testova se vrši u laboratoriji “Vatreno oko” pri Kliničkom centru Srbije, mada, kako je dodao, laboratorije se menjaju na nedelju dana, što dodatno komplikuje situaciju, jer kada rezultati testa kasne, mogućnost širenja zaraze je veća jer lekar ne može da naloži izolaciju.

U toku dana, Krizni štab će proslediti saopštenje sa spiskom mera koje će biti uvedene na području opštine Kosovska Mitrovica u cilju suzbijanja epidemije. Očekuje se ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i zabrana okupljanja.

Pored predsednika Kriznog štaba Aleksandra Spirića, sastanku su prisustvoali direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek, epidemiolog Aleksandar Antonijević, zamenica direktora bolnice dr. Danica Radomirović, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Miloš Mirković, direktorica Doma zdravlja Kosovska Mitrovica dr Miljana Nikolić i komandir policije Goran Živković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još