• Početna>
  • Vesti>

Hoti: Moguće uvođenje karantina u mestima sa većim brojem inficiranih

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, upozorio je danas na mogućnost uvođenja mere karantina u pojednim mestima u kojima je registrovan veći broj inficiranih koronavirusom. Osim ovog i upozorenja da će oni koji ne nose maske biti kažnjeni, kosovska vlada, danas nije uvela nove mere u borbi protiv pandemije.

Na poziv kosovskog premijera Avdulaha Hotija, danas je u Prištini održan sastanak Pandemijskog odbora na kojem se raspravljalo o uvođenju novih mera, preneli su ranije prištinski mediji. Sastanak je održan svega sat vremena nakon što su krizni štabovi opština na Severu Kosova saopštili da su već doneli odluku o uvođenju novih mera u borbi protiv koronavirusa.

Međutim, kosovska vlada nije uvela nove mere.

„Raspravljamo o uvođenju karantina u mestima gde ima najviše slučajeva. Pogrebne ceremonije moraju se bolje organizovati. Policija će dobiti sva potrebna ovlašćenja. Sve resurse smo stavili u funkciju“, poručio je kosovski premijer u obraćanju medijima.

Rekao je da se na današnjem sastanku razgovaralo o celokupnoj situaciji, naznačivi da ne sme da se dozvoli da situacija izađe van kontrole.

„Imamo 49 smrtnih slučajeva. Klinika za infektivne bolesti je zatrpana, nema više mesta za ljude. Na drugim klinikama se otvaraju mesta. Mere su jednostavne – maske, pranje ruku, održavanje distance. Dužni smo da ih se pridržavamo“, naglasio je Hoti.

Svako ko se ne pridržava ovih mera čini krivično delo zato što ugrožava svoje i zdravlje drugih građana, upozorio je Hoti.

„Moramo upravljati situacijom. Inspektori će biti tamo 24 sata. Ukoliko ne stavite masku, bićete kažnjeni“, poručio je.

Podsetimo, na Kosovu se u poslednjih mesec dana beleži trend povećanog broja novoinficiranih i preminulih od koronavirusa.

Na to je Hoti ujedno juče ukazao, saopštivši da će kosovska vlada biti primorana da primeni mere totalne izolacije, ukoliko se ovakav trend nastavi.

Sa druge strane, Opštinski štab za vanredne situacije u Leposaviću, već juče je propisao nove mere za suzbijanje infekcije COVID-19, dok su isto danas učinile i opštine Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok, preneli su mediji sa Severa Kosova.

Kako je saopšteno, na Severu su do daljeg otkazane sve aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje većeg broja ljudi. Ova mera podrazumeva zabranu okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, a odnosi se na sportske događaje, okupljanja, koncerte, proslave, rad noćnih klubova i slično.

Ujedno je rad ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Leposavić ograničen do 22:00 časa, a na teritoriji preostale tri opštine, do 23 časa.

Nove mere uvedene su istog dana kada je i saopšteno da je u prethodnim danima u srpskim sredinama na Kosovu registrovano ukupno 15 slučajeva, ne računajući još 5 novoinficiranih osoba koje se trenutno nalaze u Severnoj Mitrovici, a koje imaju prebivalište u centralnoj Srbiji.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još