• Početna>
  • Vesti>

Fon Kramon: Makron ne dozvoljava građanima Kosova da putuju bez viza

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da francuski predsednik Emanuel Makron ne želi da dozvoli kosovskim građanima da putuju bez viza, iako ni sam ne zna zašto ne podržava viznu liberalizaciju.

„Makronu nije jasno zašto ne podržava proces liberalizacije viznog režima za Kosovo. Znamo samo da on ne želi da dozvoli da stanovnici Kosova putuju bez viza“, kazala je Kramon.

„Prošle nedelje je na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta Makronova stranka želela da izbriše referencu iz naše rezolucije, koja je pozvala Savet da što pre donese odluku. Srećom, njihov pokušaj nije uspeo, velika većina poslanika je glasala na način koji pokazuje da se Evropski parlament zalaže za proces liberalizacije viza. 454 ljudi glasalo je za originalni tekst, 160 protiv, većina su bili španski parlamentarci (liberali, EPP i desničarski ekstremisti) i francuski liberali iz Makronove stranke, a ostali su poslanici uglavnom krajnje desnice. Sasvim je jasno ko blokira ovu odluku. Oni moraju da razumeju koliko štete se nanosi ugledu EU kada mi ne ispunimo svoja obećanja“, istakla je Kramon.

Fon Kramon, je pre nekoliko dana, poručila da bi Priština trebalo da pita predsednika Francuske, Emanuela Makrona, zašto ne želi građanima Kosova da omogući liberalizaciju viza.

„Kao što sam objasnila gospodinu Ričardu Grenelu, na Savetu Evrope je da se pozabavi ovim problemom. Ali ako želite da igrate konstruktivnu ulogu u ovom pitanju, nazovite francuskog predsednika Emanuala Makrona i pitajte ga zašto on nije voljan da ponudi viznu liberalizaciju za Kosovo. Iznenadićete se njegovim odgovorom“, napisala je Kramon u raspravi na Tviteru sa bivšim kosovskim ministrom spoljih poslova, Bedžetom Pacolijem, koji je zatražio od EU viznu liberalizaciju, po preporuci Evropske komisije.

Izvor RTK2/Kossev

Comments

Pročitaj još