Edi Rama u “delikatnom trenutku” u Prištini

Albanski premijer Edi Rama boraviće danas u Prištini u, kako se u krugovima Albanaca ističe, “delikatnom momentu za Kosovo” nakon predloga optužnica Specijalizovanog tužilaštva protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Hašim Tači je za 20 časova najavio obraćanje povodom predloga optužnice, a neposedno pred njegov odgovor na optužbe, razgovaraće u svom kabinetu sa albanskim premijerom.

Edi Rama planira i susrete sa premijerom Avdulahom Hotijem, zatim sa predsednicom skupštine Vjosom Osmani, političkim liderima Albanaca Fatmirom Ljimajem i optuženim Kadri Veseljijem.

Premijer Albanije je dan nakon obznanjivanja optužnice izjavio u albanskoj skupštini da se optužbe protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija “ne tiču samo pojedinaca, već da su deo šireg napada na Kosovo i generalno na Albance”.

Rama je osudio objavu Specijalizovnog tužilaštva i odluku nazvao “udarom koji ide daleko više od jednog imena”.

“Optužnica je ukaljala sve Albance, ne samo Tačija, Veseljija ili OVK”, rekao je Rama i optužio međunarodnu zajednicu da “nije reagovala na nedostatak kazne za ratne zločine na srpskoj strani”, sugerišući “da se Kosovo goni kao da je agresor, a ne žrtva u sukobu krajem devedesetih”.

Prema njegovom mišljenju, optužnica je postavila veliki upitnik na rat za nezavisnost Kosova.

U agendi Edija Rame nema najave susreta sa Aljbinom Kurtijem i Ramušom Haradinajem.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još