• Početna>
  • Vesti>

Vladika Atanasije: Kosovo nam niko ne može uzeti, ključevi u rukama velikomučenika Lazara

?

Kosovo nam niko ne može uzeti, jer su ključevi Kosova i Metohije u rukama velikomučenika Lazara i ne može niko graditi budućnost na rušenju grobova, niti na proganjanju naše dece, poručio je u besedi nakon Sv. Vidovdanske liturgije u Gračanici, umirovljeni episkop zahumsko- hercegovački Atanasije.

U prisustvu više stotina vernika, centralna proslava Vidovdana na Kosovu i Metohiji danas je počela u Gračanici Sv. Arhijerejskom Liturgijom koju je služio umirovljeni episkop zahumsko- hercegovački Atanasije, uz sasluženje igumana manastira Draganac Ilariona i sveštenstva eparhije raško-prizrenske.
Vladika Atanasije kazao je u besedi i da “protiv krsta ko se bori, uvek će izgubiti bitku, a pogotovu oni koji se bore protiv mrtvih”.

“U molitvi istrajavati i što srpska poslovica kaže: kadar biti stići, ponekada i uteći , povući se, a najvažnije na strašnome mestu postojati.To postojanstvo, imamo ovde na velikomučeničkom Kosovu i Metohiji” istakao je vladika Atanasije.

Nakon liturgije usledilo je pričešće a potom i dodeljivanje priznanja “Orden Majke devet Jugovića” u organizaciji istoimenog eparhijskog Udruženja koje se dodeljuje majkama sa čertvoro i više dece.
Nagrađeno je 16 majki iz svih kraje va Kosova i Metohije, a među prvima nagradu je primila i majka šestoro dece Sanja Aritonović iz Gračanice, koja je dobila zlatnu medalju.

“Draga su mi ova priznanja, deca su naša radost, svrha postojanja svakog roditelja i naša budućnost”, kaže majka šest prelepih devojčica iz Gračanice.

Na proslavi Vidovdana ove godine okupio se manji broj vernika od prethodnih godina, zbog još uvek aktuelne epidemije koronavirusa, ali i ove godine primetno je da su se u manastiru okupili vernici iz svih krajeva Kosmeta i centralne Srbije, koji su se nakon liturgije u manastiru Gračanica zaputili na Gazimestan, gde će biti služen parastos kosovskim junacima.

Izvor, foto: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još