• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: U ponedeljak o novim merama, neće se odnositi na celu zemlju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će u ponedeljak zasedati Krizni štab za suzbijanje širenja koronavirusa i da će, najverovatnije, biti donete nove mere zbog povećanja broja zaraženih.

Ana Brnabić je objasnila da se te mere neće odnositi na celu zemlju, već da će biti “targetirane” na određeni grad ili opštinu u odnosu na broj zaraženih po glavi stanovnika, ali i istakla da više neće biti “zatvaranja” kakva su bila u martu i aprilu.

Upitana da li će nove mere podrazumevati zabranu rada klubova, restorana i kafića, jer se najviše zaražavaju mladi, Brnabić nije isključila mogućnost za klubove.

“Mi sutra u 10 sati imamo sastanak Kriznog štaba i već smo razgovarali načelno o nekim merama. Verovatno će to biti mere u skladu sa onim što smo već videli u nekim lokalnim samoupravama, kao što su Novi Pazar, Kragujevac, Užice…”, rekla je Brnabiććeva gostujući na TV Pink u emisiji Hit tvit.

Kaže da će mere biti “targetirane” na mesto koje je “problem”, te dodala da je jedan od gradova i Beograd, gde je zaraženo dve trećine u odnosu na čitav broj zaraženih u zemlji.

Premijerka je rekla da napade povodom zaražavanja pojedinih predstavnika vlasti vidi kao novu aferu zbog rezultata koje je SNS osvojila na izborima.

Kaže da se ona za sebe nije uplašila da će biti zaražena, s obzirom na to da je, kaže, svesna prisustva virusa i njegovog inteziteta, kao i time da se zbog svog posla sreće sa velikim brojem ljudi i da je rizik uvek postojao.

“Pratim svoju situaciju, nemam simptome, ako se nešto desi, reagovaćemo”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je najavila da će Institut “Batut” dati zvanični odgovor na tvrdnje BIRN-a da Srbija prikriva broj zaraženih i umrlih od kovida-19 i istakla da će na tome insistirati. 

Kisić Tepavčević: Izlazak na glasanje nije bio opasniji od svakog drugog izlaska 

Upitana da li su izbori doprineli širenju koronavirusa u Srbiji, doktorka Darija Kisić Tepavčević je bila izričita: “Apsolutno ne”.

Kisić Tepavčević, koja je takođe gostovala u emisiji, je rekla da su na izborima bile preduzete sve zaštitne mere i da taj izlazak nije bio opasniji od svakog drugog odlaska, do prodavnice na primer.

Ukazala je da se koronavirus širi u Evropi i svetu i istakla da je sigurno da parlamentarni izbori u Srbiji ne mogu biti razlog tome.

Podseća da su mere u sprečavanju zaražavanja i širenju virusa ostale iste i da su jednostavne – nošenje maske i držanje fizičke distance.

“Ističemo svi da o ovom virusu ne znamo ništa, da je on velika nepoznanica za čitav svet, ali je pokazano da preventivne mere, koje su nam na početku izgledale banalno, spasavaju od zaražavanja”, navela je Kisić Tepavčević.

Upravo od tih mera kojih će se pridržavati svaki pojedinac, dodaje ona, zavisi intenzitet virusa u cirkulaciji.

“Ako bismo se tako ponašali 14 dana, taj virus bi nestao”, navodi Kisić Tepavčevićeva.

Izvor: RTS

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još