• Početna>
  • Vesti>

Zubin Potok: Goran Petrović primio nagradu “Grigorije Božović”

Književna nagrada “Grigorije Božović” koju već sedam godina dodeljuje Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka, uručena je danas ovogodišnjem laureatu, piscu akademiku Goranu Petroviću.
Nagradu, koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom Grigorija Božovića, Petroviću je uručila članica Opštinskog veća Mirjana Vučetić, na svečanosti, priređenoj ovim povodom u Domu kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku.
Ova nagrada, tradicionalno se dodeljuje za najbolju pripovetku, putopis ili knjigu pisanu u duhu Grigorijeve pripovedne proze, objavljenu na srpskom jeziku u prethodnoj godini u književnoj periodici ili pripovedačkoj zbirci.

Predsednik žirija Mileta Aćimović Ivkov rekao je ovom prilikom da se od objavljivanja u književnosti do danas, Goran Petrović potvrdio kao pisac izrazitog dara i stvaralačkog umeća.

“Njegove knjige pripovedaka i romana pokazale su retku poetičku doslednost i visok artizam, kao i osoben i prepoznatljiv književni svet. U njihovom širokom sadržinskom polju pitanja duhovnosti, umetnosti i književnosti javljaju se naporedo sa temama zahvaćenim iz istorije i svakodnevlja. Oblikovane u širokom intonativnom rasponu: od realističke objektivacije do fantastičnog predstavljanja, njegove priče i romani aktiviraju vanredno jezičko obilje. I to ih, uz simboličko-značenjsku složenost i dubinu, poetsku i stilsku utančanost, naročito izdvaja i preporučuje kao vrhunski stvaralački izraz promišljanja „raščovečene povesti“ i našeg dramatičnog doba” rekao je Aćimović Ivkov.

Pterović je širokoj javnosti najpoznatiji po romanima “Opsada crkve Svetog Spasa” i “Sitničarnica kod srećne ruke” koji su višestruko nagrađene.

Nagrada “Grigorije Božović” dodeljuje se pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Opštine Zubin Potok.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Facebook, Kulturni centar Zubin Potok



Comments

Pročitaj još