• Početna>
  • Vesti>

Bivši pripadnik glavnog štaba OVK Adem Zogjani prebačen u Specijalni sud

Bivši član Glavnog štaba terorističke OVK Adem Zogjani prebačen je u Specijalni sud u Hagu, rekli su članovi njegove porodice. LJiridon Zogjani, sin Adema Zogjanija, na “Fejsbuku” je napisao da je Euleks jutros pozvao njegovog oca i odatle je upućen u Hag bez prethodne najave i njegovog znanja.

On je napisao da je Specijalno tužilaštvo pozvalo njegovog oca u vezi sa događajima iz perioda oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji.

Zogjani je poslat u Hag dan nakon što je Specijalno tužilaštvo Specijalnog suda potvrdilo da je podiglo optužnicu protiv predsednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija, kao i drugih zvaničnika terorističke OVK.

Zogjani je blizak Veseljijev saradnik.

Na poslednjim lokalnim izborima Zogjani je bio kandidat Demokratske stranke Kosova za gradonačelnika Kosova Polja, prenosi Kossev.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra 2018. pa do danas, ispitalo je više stotina osoba. Prema navodima kosovskih medija, više stotina bivših pripadnika OVK je ispitano ili je pozvano na ispitivanje do kraja prošle godine, dok je optužnica protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera PDK Kadrija Veseljija podignuta.

Takođe kosovski premijer Avdulah Hoti kazao je danas da osim što njegova vlada “neće da komentariše išta u vezi sa specijalizovanim većima”, takođe će i u “potpunosti poštovati svoje međunarodne obaveze”, što se već moglo protumačiti i kao najava pred nove pozive i odlaske u Hag, odnosno nova izručenja.

Izvor Blic


Comments

Pročitaj još