• Početna>
  • Vesti>

Kabinet predsednika Tačija: Euleks više nije potreban Kosovu, nema mandat da ostane

Kancelarija predsednika Kosova smatra da Euleks više nema mandat za ostanak na Kosovu i da Misija EU za sprovođenje vladavine zakona više nije potrebna Prištini, stoji u sapštenju kabineta Hašima Tačija koje je upućeno Kosovu Press.

Mandat Euleksa na Kosovu istekao je 14. juna, nakon više od 12 godina, a prema rečima Predsedništva, vreme je da se sve nadležnosti prenesu na lokalne institucije.

“Sada je vreme da se sve nadležnosti Euleksa prenesu na lokalne institucije. Kosovu više nije potreban Euleks, ali će prihvatiti svaku podršku EU za jačanje reda i mira, kao što je slučaj u zemljama u regionu. Euleks više nema mandat za ostanak na Kosovu “, piše u odgovoru Kancelarije predsednika.

Kako se navodi, iako je bilo očekivano nije došlo do razmene pisama sa EU za nastavak mandata, i očekuje se manje prisustvo Evropske unije u oblasti vladavine zakona na Kosovu.

“Nedeljama je bio veliki pritisak da se nastavi postojeći mandat Euleksa. Ali, predsednik Tači je na svakom sastanku govorio da je mandat Euleksa produžen 2018. godine i da je to poslednji put da je mandat ove misije produžen”, piše u saopštenju Predsedništva. 

Ipak, u odgovoru Kohi, Kancelarija za medije Euleksa objavila je da su u kontaktu sa kosovskim institucijama i civilnim društvom kako bi odlučili o budućnosti ove misije, dok se ne odluči da li je nastavak mandata neophodan za Kosovo.

“Važno je da se naša podrška i pomoć nastave u oblasti vladavine zakona. Vladavina zakona je kamen temeljac angažovanja EU na Kosovu i osnovni kriterijum za njegovu perspektivu u EU“, piše u odgovoru iz Kancelarije za medije Euleksa.

Kako piše Koha, Ehat Miftaraj sa Kosovskog instituta pravde smatra da je ovaj potez povezan sa radom i odlukama Specijalnog suda.

Inače, 2018. godine izvršna misija Eleksa promenjena je u savetodavnu.

Koha navodi da vlasti na Kosovu ocenjuju da ova misija nije uspela u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dodajući da su brojni korupcijski skandali u okviru ove misije i malobrojni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala izuzetno oštetili njen kredibilitet.

Izvor kosova press/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još