• Početna>
  • Vesti>

Stejt department: Optužnice za ratne zločine na Kosovu korak ka pomirenju

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

SAD veruju da je podnošenje predloga optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koje je objavila kancelarija nezavisnog Specijalizovanog tužilaštva – korak napred ka pravdi i procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta.

Kako javlja Glas Amerike, SAD su pozvale Specijalizovana veća Kosova i nezavisnu kancelariju Specijalnog tužilašta da se pridržavaju svog mandata, dok slučaj napreduje kroz pravosudni sistem i ocenile da je iza ove objave proces koji traje 20 godina.

Ovaj korak je neophodan da bi se unapredila vladavina prava i dobila pravda za žrtve na Kosovu, a zemlja se odmakla od ovog strašnog perioda i pridružila evro-atlantskoj zajednici, zaključuje se u saopštenju.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koja se “terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica, čiji je identitet poznati i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici specijalizovanih veća i tužilaštva Kosova.

Usled objavljivanja predloga optužnice, predsednik Kosova Hašim Tači otkazao je svoj dolazak u Vašington, a specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine ambasador Ričard Grenel rekao da se raduje razgovorima koje će predvoditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, navodi VOA.

Izvor VOA ,Beta


Comments

Pročitaj još