Petrič: Priština trenutno veliki faktor nesigurnosti

Priština je u ovom trenutku veliki faktor nesigurnosti, ocenio je povodom podnošenja predloga optužnice protiv Hašima Tačija i drugih kosovskih političara bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Volfgang Petrič istovremeno smatra da bi bilo dobro da predsednik Aleksandar Vučić ide u Vašington i prethodno u Brisel, kao razboriti političar koji potvrđuje da nema rešenja bez EU.

“Kosovo trenutno ima veoma slabu vladu i to je veliki problem. U Beogradu, nakon izbora, vlast je značajno ojačana i ima snažniji položaj u skupštini, a imala bi i u slučaju referenduma. To nije slučaj u Prištini”, rekao je Petrič za Tanjug.

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH smatra da je podnošenjem predloga optužnice protiv Tačija vlada još više oslabljena, podsećajući da je nova vlada formirana uz podršku Tačijeve stranke.

Takođe, ukazuje i na sve veću popularnost Aljbina Kurtija.

Zbog svega toga Petrič je uveren da će pre ili kasnije doći do izbora na Kosovu.

Raniji ambasador Austrije u Srbiji kaže da se optužnica protiv Tačija nazirala još od izveštaja Dika Martija Savetu Evrope.

“Predugo je trajalo, ali međunarodna pravda je spora”, konstatovao je Petrič, koji kaže da se i lično zalagao za formiranje specijalnog suda za zločine počinjene od 1998. do 2000.

Sada, kako ističe, svi moraju da prime k znanju odluku Tužilaštva i polazi od toga da će Tači, po ranijem uzoru na Ramuša Haradinaja, podneti ostavku.

Što se Beograda tiče kaže da bi i dalje trebalo da radi na pronalaženju rešenja i da treba da odluči ko će biti njen predstavnik u dijalogu, pošto je Ustavni sud u Prištini odlučio da to bude premijer.

“Mislim da bi bilo svrishodno da to bude predsednik Aleksandra Vučić, a tehnička pitanja mogu biti prebačena na ekspertski nivo”, objasnio je Petrič.

Kada je reč o najavljenom planu izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa Ričarda Grenela, o kojem je trebalo u subotu da se razgovara u Vašingtonu, Petrič kaže da je skeptičan i da smatra da je nemoguće početi sa privrednim pitanjima, bez da se paralelno traži političko rešenje.

“Ko će investirati u neki region koji ima tako težak nerešeni problem? Niko ili malo njih”, poručio je Petrič.

Kaže da je neophodno baviti se privrednim pitanjima, ali i da ta oblast mora imati jasan “evropski pečat”.

Naglašava da EU mora apsolutno biti aktivnija i da mora preuzeti liderstvo u regionu.

“EU ne sme prepustiti liderstvo u regionu drugima, a tako ni SAD, ali ni Rusima i Kinezima koji imaju svoje političke i ekonomske interese. EU tamo mora imati jasno vodeću ulogu”, podvukao je Petrič dodajući da podržava izaslanika EU Miroslava Lajčaka i njegovu nameru da se rešenje kosovskog pitanja pronađe u dogledno vreme.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još