Oglasio se Peskov – da li je dijalog Beograda i Prištine pitanje samo za EU

Rusija smatra da svako rešenje kosovskog pitanja mora da se zasniva na poštovanju Srbije i da bude zasnovano na rezoluciji Saveta bezbednosti UN, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferencije za medije i dodao da je stav Ruske Federacije o pregovorima oko, kako je rekao, nepriznatog Kosova dobro poznat, prenosi agencija Tas.

“Smatramo, dodao je on, da svako rešenje mora da bude zasnovano na principima poštovanja Republike Srbije, a takođe treba da bude predloženo i realizovano u skladu sa relevantnom Rezolucijom Saveta bezbednosti UN”, naveo je Peskov. 

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše izveštaje pojedinih srpskih medija da se na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Moskvi 23. juna, ruski predsednik Vladimir Putin založio za to da u razgovorima Beograda i Prištine posreduje EU, a ne Sjedinjene Države, Peskov je istakao da su Putin i Vučić suštinski razmotrili situaciju na Balkanu.

On je napomenuo da su uvodne izjave dvojice predsednika bile javne i da je to sve što su smatrali da može da bude i saopšteno medijima.

Odgovarajući na pitanje da li je stav Moskve da dijalog Beograd i Prištine treba da bude čisto evropski ili bi američko učešće takođe moglo biti korisno, portparol ruskog predsednika je odgovorio da je to manje važno pitanje .

“Najvažniji je rezultat dijaloga”, rekao je Peskov.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments