• Početna>
  • Vesti>

Veliki problemi u Topličkom okrugu zbog poplava, u celoj Srbiji evakuisano 275 osoba

Vanredna situacija je na snazi u više od 20 opština i gradova zbog izlivanja reka. RHMZ upozorava da će vodostaji i danas biti u umerenom porastu. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva. Poplavljena su brojna domaćinstva, a stotine građana je evakuisano. Stanovništvu pomaže i vojska. Nadležni najavljuju brzu nadoknadu štete.

Do sada je evakuisano 275 osoba na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić, Požega, Lučani, Arilje, Blace, Ljig, Kraljevo, Kruševac i Jagodina.

Zapadna Morava odnela je 100 metara gasovoda u Čačku, pa su građani i privreda privremeno ostali bez ovog energenta. Ekipe za sanaciju su na terenu, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić došao je na lice mesta i obišao radove.

Reka Resava na teritoriji opštine Despotovac izlila se tokom prošle noći iz korita u selima Bukovac, Strmosten i Dvorište. Šteta je uglavnom na pomoćnim objektima i infrastrukturi, ali su poplavljene i pojedine kuće čiji vlasnici žive u inostranstvu pa se razmere štete još uvek ne znaju. Radi teška mehanizacija oko mostova gde su se napravili čepovi zbog nanosa koje je pokupila bujica. Vodostaj lagano opada.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i dalje su na terenu, u svim ugroženim područjima Srbije, kontinuirano pomažu stanovništvu i prate sitauciju koja se iz časa u čas smiruje, saopštio je MUP.

Vanredna situacija na snazi je na teritoriji gradova Loznice, Kraljeva, Prokuplja, opština Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Lučani, Mionica, Ljig, Ivanjica, Vladimirci, Gornji Milanovac, Trstenik, Blace, delu teritorija opština Ljubovija, Kosjerić, Arilje, Žagubica, Lajkovac, Koceljeva, Bajina Bašta i Despotovac.

Do sada je evakuisano 275 osoba na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić, Požega, Lučani, Arilje, Blace, Ljig, Kraljevo, Kruševac i Jagodina.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova 24 sata dnevno nadziru sve vodotokove u Srbiji, pomažu oko saniranja štete i čine sve kako bi se građani Srbije što pre vratili u svoje domove, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na kraju posete Moskvi, rekao da je prioritet pomoć pogođenima poplavama.

U Ljuboviji se voda polako povlači. Tokom noći dežurale su sve komunalne službe.

Već od danas građani koji su pretrpeli štetu mogu da podnesu zahtev opštinskoj upravi, a komisije za procenu štete izaći će na teren.

Polako se rešavaju i problemi koji su postojali sa pijaćom vodom.

Pripadnici VTJ i policije su tokom potrage za bračnim parom Bogojević u Studenici, gde su se dogodile velike poplave, pronašli jedno beživotno telo, saznaje RTS.

Na teritoriji grada Kruševca u protekla 24 časa pala su 32 litra kiše po metru kvadratnom, a u selima podno Jastrepca 77 litara.

Vodostaji Južne i Zapadne Morave su u porastu, ali još uvek ispod granice redovne odbrane od poplava.

Nabujala Zapadna Morava poplavila je oko 50 hektara obradivih površina u okolini Trstenika.

Uništene su i sve poljoprivredne kulture pod plastenicima na levoj strani obale Zapadne Morave.

Izvor: RTS



Comments

Pročitaj još