• Početna>
  • Vesti>

Tači: Predložiću u Vašingtonu da se Preševska dolina pripoji Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da će na sastanku u Vašingtonu zatražiti da se Preševo, Medveđa i Bujanovac pripoje Kosovu, prenosi Kljan Kosova.

Tači je potvrdio da će to pitanje biti deo razgovora u Beloj kući 27. juna i naveo da bi demarkacija granice sa Srbijom mogla da otvori različite teme i diskusije, ali nije otkrio šta bi to tačno moglo da bude.

“Ne postoji sporazum između dve suverene zemlje bez demarkacije granice, bez postavljanja granične linije od strane stručnjaka dve zemalje. Ovo je metodologija koja se koristi u slučaju postizanja sporazuma o međusobnom priznavanju dveju zemalja. Oni koji drugačije misle ne znaju  politiku, diplomatiju i druge sfere. Demarkacija će, naravno, biti urađena na trenutnim linijama, ali to se mora zaključiti. Ovo otvara razne teme i diskusije, ja nisam stručnjak u tom pogledu, ali ne može se zaključiti sukob između Kosova i Srbije bez definisanja granične linije, demarkacije. Naravno, bio sam, jesam i ostaću veliki pristalica da se Preševo, Medveđa i Bujanovac  pridruže Kosovu. Znam da će biti vrlo teško, ali to me ne sprečava da ovo pitanje uvek iznosim u razgovorima“, rekao je Tači.

On je ukazao da niko nema monopol u vezi s tim pitanjem.

“To nije nečije vlasništvo, nije ni moje, to je pitanje principa i u Vašingtonu će biti stabilnih principijelnih razgovora”, rekao je on.

Što se tiče ideje o mini Šengenu, Tači kaže da postoje različite ideje za ekonomski razvoj, ali ono što je, kako navodi, sigurno je da neće biti mini-Šengena.

Prema njegovim rečima, fokus bi trebalo da bude na uzajamnom priznavanju i članstvu Kosova u UN.

“Mi ćemo se suočiti kao jednake strane sa našim državnim zastavama, oni će imati male, minimalne mogućnosti da postignu dogovor. Ali uradićemo najbolji posao. Neće biti mini-šengena. Sada postoje različite ideje, postoje različite ocene različitih evropskih i američkih stručnjaka i diplomata. Ali zaista, samo oni koji će biti za pregovaračkim stolom suočiće se sa realnošću “, rekao je Tači.

Tači je, za Kosovo Pres, naveo, da poseta  kosovskog premijera Avdulaha Hotija Briselu neće moći da prommeni agendu Vašingtona, dodajući da će u trećoj  nedelji jula dijalog biti nastavljen na samitu u Parizu.

“Mislim da će ovi sastanci biti korisni za zemlju i premijer će se upoznati sa novim vlastima u Briselu. Svaka poseta bilo kog institucionalnog ili stranačkog lidera bilo gde u Briselu ili Vašjngtonu dobrodošla je za našu zemlju. Ni pod kojim okolnostima nema faktora koji bi mogli promeniti agendu Vašingtona, jer je ambasador Grenel izneo jasan fokus, a strane su se već složile da će se cela stvar dogoditi u Vašingtonu , s mogućnošću nastavka na Samitu u Parizu “, rekao je Tači.

Izvor: Kosovo online / Klan Kosova

Comments

Pročitaj još