Leri Henri novi načelnik Glavnog štaba KFOR-a

Brigadni general američke vojske Leri Henri novi je načelnik Glavnog štaba Kosovskih snaga NATO-a.

On je ovu poziciju preuzeo od brigadnog generala Šona A. Herisa iz Nacionalne garde SAD-a, saopšteno je iz KFOR-a. 

Ceremonija primopredaje dužnosti održana je u sedištu operacije koju predvodi NATO na Kosovu, a njome je predsedavao general-major Mikele Risi, 24. komandant Kfora, uz prisustvo američkog ambasadora Filipa Kosneta i svih vođa i visokih nacionalnih predstavnika u KFOR-u.

Kako se navodi, general Henri, vrlo iskusan oficir koji je služio na raznim operativnim zadacima, izrazio je svoju posvećenost obavljanju poslova svog prethodnika u okviru misije KFOR-a da doprinese sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, istovremeno podržavajući dijalog između Beograda i Prištine.

General Heris je podsetio na operativna dostignuća KFOR-a tokom njegove jednogodišnje službe, posebno u reakciji na neviđenu pretnju koju predstavlja Kovid-19, i naglasio važnost svakodnevnog uspostavljanja snažnih i trajnih odnosa unutar KFOR-a i van njega putem angažmana ključnih vođa.

U svom završnom obraćanju, general Risi je srdačno pozdravio 19. načelnika Glavnog štaba Kfora i zahvalio se generalu Herisu na njegovom izvanrednom vođstvu i velikom doprinosu operaciji, postignutom zahvaljujući širokom iskustvu koje ga je pripremilo da predvodi istinski multinacionalno osoblje i da daje dobre procene i dobre savete kada je bilo potrebno doneti teške odluke, ističe se u saopštenju.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još