EU podržava rad Specijalnog tužilaštva za Kosovo

Foto: Virginia Maoy

Nakon informacije o podizanju otužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih osmnjičenih za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, iz Brisela poručuju da EU snažno poržava rad Specijalnog tužilaštva za Kosovo.

Portparol EU Peter Stano za T a n j u g navodi da ”EU ne komentariše procedure koje sprovodi Specijalno tužilaštvo za Kosovo”, ali i ocenjuje da je taj Sud ”važan pokazatelj opredeljenosti Kosova za sprovođenjem vladavine prava”.

”Vladavina prava je ključni element napretka Kosova na putu EU integracija kao i celokupnog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom”, navodi Stano.

On dodaje da je važno da se Specijalnom tužilaštvu za Kosovo omogući da nastavi rad nezavisno i bez ikakvih uticaja spolja.

U kancelariji šefa diplomatije EU nisu odgovorili na pitanje T a n j u g a kako će podizanje otužnice protiv Hašima Tačija uticati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine gde je Tači do sada bio priznat od strane Brisela kao glavni pregovarač prištinske strane.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još