Predstava “Persona” sutra u PKC “Akvarijus”

Audio vizuelni performans „Persona“, inspirisan istoimenim filmom Ingmara Bergmana, biće odigran sutra (24. jun) u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ sa početkom u 21 čas.

Predstavu je režirao Aleksandar Đinđić a u njoj igraju Mira Janjetović i Jelena Tjapkin. Cena ulaznice iznosi 180 dinara a sezonske članske karte nisu važeće za ovu predstavu.

Aleksandar Đinđić, docent na predmetu Gluma na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, jedan je od najuspešnijih glumaca i reditelja mlađe generacije kada je u pitanju savremena scenska umetnost. Mira Janjetović i Jelena Tjapkin završile su mitrovački Fakultet umetnosti upravo u njegovoj klasi. Imale su do sada više zapaženih uloga u predstavama i filmovima, a tokom prethodnih sezona nastupale su više puta i u mitrovačkom PKC „Akvarijus“.

„Persona“ je psihološka drama sa elementima horora, u kojoj negovateljica Alma priča dok je pacijentkinja Elizabet sluša, pri čemu se njihove ličnosti spajaju i prožimaju. To je priča o dualnosti, usamljenosti, ludilu, ličnom identitetu i prezentovanju. Naslov je nastao od latinske reči persona (maska), kao i od Jungove teorije o spoljašnjoj, veštačkoj ličnosti koja služi da sakrije pravo lice. Problem identifikacije, neuspeli pokušaji saznavanja istine, nevoljno življenje po društveno nametnutim normama, provučeni su kroz konstantno ćutanje glavnog lika. Ideja koju Bergman želi da prenese je da su svi čovekovi pokušaji da prodre do suštine uzaludni, i da su svaki iskok iz svakodnevnog života i opiranje sudbini samo kratkotrajni i banalni izleti, iako su neophodni i neminovni, pa makar imali fatalne ishode kao u „Personi“. Glavni ishod na kraju krajeva je uvek smrt, što možemo da vidimo po lajtmotivu bele svetlosti koja simbolizuje smrt i ništavilo.

O „Personi“ Ingmar Bergman je svojevrsno zapisao: „Ovo nije filmski scenario u uobičajenom smislu reči. Čini mi se da to što sam napisao najviše podseća na melodiju, za koju verujem da ću tokom snimanja, uz pomoć svojih saradnika, uspeti da napravim aranžman. Oko mnogih pitanja nisam siguran, a bar na jednom mestu uopšte ništa ne znam. Otkrio sam da je predmet koji sam izabrao vrlo širok i da to što sam napisao ili zadržao u konačnoj verziji filma (grozna pomisao!) mora da bude krajnje proizvoljno. Zato pozivam čitaočevu ili gledaočevu maštu da slobodno koristi materijal koji sam joj stavio na raspolaganje.“

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još