Kosnet: Razmena teritorija nije ideja Amerike

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da je sastanak 27. juna u Vašingtonu veoma važan na putu dijaloga.

“Prvo, očekujem stalne špekulacije pre početka sastanka u subotu, ali i posle sastanka. Ali, kako je objasnio moj kolega, ambasador Grenel, očekujemo da će fokus ovog sastanka biti na ekonomskoj saradnji između Kosova i Srbije, što će koristiti građanima obe zemlje, ali i regiona. Često smo govorili da mislimo da je važno da fokus dijaloga između Kosova i Srbije bude ono od čega če imati koristi obični građani”.

U ekskluzivnom intervjuu za  emisiju “Rubikon” na Klan Kosova, Kosnet je rekao da će fokus dijaloga na ovom sastanku biti ekonomija.

“Naši evropski prijatelji fokusiraće se na političke odnose između Kosova i Srbije. Bojim se da ne mogu pružiti konkretnije detalje agende sastanka koji če se održati u subotu. Moramo da sačekamo i vidimo”, naveo je on.

Prema njegovim rečima, kraj pregovaračkog procesa rezultiraće međusobnim priznanjem.

“Naš cilj je da vidimo sveobuhvatan sporazum između dve zemlje. Da stvorimo prostor za bolje ekonomske i političke odnose koji će pomoći građanima obe zemlje i celog regiona da grade bolju budućnost. Iako su svi zainteresovani da znaju šta će se dogoditi u subotu, uzdržaću se od spekulacija o detaljima sastanka”, naglasio je on.

Kosnet kaže da su jasno stavili do znanja da SAD nisu sledile ideju o razmeni teritorija.

“Mnogo smo puta rekli da SAD ne slede ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, i to sam već rekao mnogo puta”.

“Svaki sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije trebalo bi da ima široku podršku građana obe zemlje i jasno je, kao što sam rekao i pre, da na Kosovu postoji vrlo malo interesovanja za razmenu teritorija, a ambasador Grenel jasno je rekao da to nije ideja koju imaju SAD i da to nikada nije bio cilj Trampove administracije”, istakao je Kosnet.

Comments

Pročitaj još